România ne dă zilnic 2,1 milioane de metri cubi de gaze

Share

Producătorul român de gaze Romgaz a semnat un contract de furnizare cu compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan SOCAR pentru livrarea de volume spot în lunile de iarnă, transmite ziare.com.

Datele operatorului de transport și sistem al rețelei naționale de transport al gazelor, Transgaz, arată că marți, 20 decembrie, România a devenit exportator net de gaze naturale, adică exportă mai mult decât importă, scrie e-nergia.ro.

Fluxurile fizice de import de gaze naturale erau marți, 20 decembrie, de 11,4 milioane de meri cubi de gaze, potrivit datelor sistemului la ora 09.00. Toată cantitatea ajunge în rețeaua românească prin firul 1 al vechiului gazoduct transbalcanic, pe relația Kardam (Bulgaria) – Negru Vodă.

Fluxurile fizice de export sunt însă mai mari, adică 12,4 milioane de metri cubi de gaze care ies din rețeaua noastră.

Aproape jumătate – 6 milioane de metri cubi ies în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota. 4,3 milioane de metri cubi ies tot prin gazoductul transbalcanic din țară, prin punctul Isaccea, spre rețeaua din Ucraina – nu știm dacă și cât din aceste gaze ajung și în Republica Moldova.

În plus, alte 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies din România direct în Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni, construit special de Transgaz în trecut pentru a asigura alimentarea cu gaze a Basarabiei.

Contractul dintre România și Azerbaidjan prevede livrarea a până la 300 de milioane de metri cubi de gaze, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2023, cu livrări zilnice de până la 4,2 milioane de metri cubi, scrie publicația britanică ICIS care citează surse din piață.

Volumele zilnice pot varia, iar Romgaz are posibilitatea de a solicita cantitățile în funcție de nevoi.

RNu este clar dacă este vorba despre gaz extras în Azerbaidjan sau despre un produs de origine rusă cumpărat din Turcia și livrat în Europa.

Consumul anual de gaze al României este de circa 11-12 miliarde de metri cubi, scrie e-nergia.ro.

În perioada de iarnă, România poate consuma în jur de 55 de milioane de metri cubi de gaze pe zi sau chiar mai mult dacă temperaturile scad sub cele din ultimele ierni. Producția internă zilnică este undeva la 25, maximum 26 de milioane de metri cubi, iar capacitatea de extracție din depozite nu poate urca la mai mult de 28-30 de milioane de metri cubi, în cele mai optimiste scenarii.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share