Republica Moldova: Pensii derizorii și inflație galopantă

Share

Pensia medie în Moldova a depăşit 3.156 lei (163,5 dolari) la 1 ianuarie, crescând cu aproape 578 lei în ultimul an, iar, potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), numărul pensionarilor a crescut de la 674,9 mii la 675,6 mii.

Marea majoritate (526 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (circa 3.165 lei în medie), iar 102,2 mii beneficiază de pensie de invaliditate (2.104 lei).

Cele mai mari pensii – 12.292 de lei – le revin “anumitor categorii de lucrători ai aviaţiei civile”, dar numărul acestora este de doar 462.

Iar cea mai “modestă” pensie, pentru vechimea în muncă, este de 1.438 lei.

La începutul anului, 78,6 mii persoane beneficiau de ajutoare sociale de stat, ceea ce constituie cu 5,6 mii mai mult decât în 2021.

Cuantumul acestei prestaţii variază de la 1.109 lei pentru persoanele cu dizabilităţi până la 1.542 lei pentru persoanele cu dizabilităţi cu vârste sub 18 ani.

Mărimea indemnizaţiei unice pentru naşterea copiilor a crescut de la 9.459 lei la 10.068 lei. Aceasta a fost primită de 32 mii de persoane pentru 32,6 mii copii. Alocaţia pentru îngrijirea unui copil sub trei ani pentru asiguraţi (39,9 mii persoane) a ajuns la 2.889 lei (+345 lei).

La începutul lunii decembrie 2022, inflaţia anuală în Moldova a depăşit 31,4%.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share