Republica Moldova: Pensii derizorii și inflație galopantă

Share

Pensia medie în Moldova a depăşit 3.156 lei (163,5 dolari) la 1 ianuarie, crescând cu aproape 578 lei în ultimul an, iar, potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), numărul pensionarilor a crescut de la 674,9 mii la 675,6 mii.

Marea majoritate (526 mii persoane) primesc pensie pentru limită de vârstă (circa 3.165 lei în medie), iar 102,2 mii beneficiază de pensie de invaliditate (2.104 lei).

Cele mai mari pensii – 12.292 de lei – le revin “anumitor categorii de lucrători ai aviaţiei civile”, dar numărul acestora este de doar 462.

Iar cea mai “modestă” pensie, pentru vechimea în muncă, este de 1.438 lei.

La începutul anului, 78,6 mii persoane beneficiau de ajutoare sociale de stat, ceea ce constituie cu 5,6 mii mai mult decât în 2021.

Cuantumul acestei prestaţii variază de la 1.109 lei pentru persoanele cu dizabilităţi până la 1.542 lei pentru persoanele cu dizabilităţi cu vârste sub 18 ani.

Mărimea indemnizaţiei unice pentru naşterea copiilor a crescut de la 9.459 lei la 10.068 lei. Aceasta a fost primită de 32 mii de persoane pentru 32,6 mii copii. Alocaţia pentru îngrijirea unui copil sub trei ani pentru asiguraţi (39,9 mii persoane) a ajuns la 2.889 lei (+345 lei).

La începutul lunii decembrie 2022, inflaţia anuală în Moldova a depăşit 31,4%.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share