Republica Moldova nu poate majora deocamdată cota energiei regenerabile

Share

Deși Republica Moldova are ca țintă atingerea unei de 30% de consum de energie regenerabilă in mixul de energie electrică până în 2030, la moment nivelul este de 6% și nu poate fi majorat rapid fără o serie de reforme și modificări de politici, susține Carolina Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.

„Pentru a atinge această țintă am inițiat elaborarea mai multor documente de politici – Strategia energetică până în 2050, Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, care urmează a fi lansate în curând. La nivel mai aplicat, suntem în proces de modificare a legii privind sursele de energie regenerabilă nr.10/2016 (legea SER), care ne va permite să lansăm licitațiile de construcție a capacităților mari de generare – de 105 MW eoliene și 60 MW solar”, precizează Novac într-o postare pe pagina de Facebook.

Scopul mecanismului era de a permite asigurarea cu energie, nu să câștige bani

Potrivit secretarei de stat, la tarif fix, anul trecut Guvernul a majorat de la 20 MW la 120 MW capacitatea alocată instalațiilor fotovoltaice (cu puterea până la 1 MW în alte spații) așa cum cererea era foarte mare.

Totodată, ea susține ca va fi modificat și mecanismul de sprijin pentru persoanele fizice și juridice care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice acasă sau la birou.

„Scopul acestui mecanism este nu să câștige bani din livrarea energiei în rețea, ci oamenii să-și acopere consumul propriu. În Moldova, însă, o mare parte din cele 3 mii de gospodării și agenți economici care și-au pus panouri au supradimensionat instalațiile, astfel lipsind alte persoane de posibilitatea de a-și produce propria energie verde”, afirmă Carolina Novac.

Totodată, ea menționează că solicitările existente pentru avize de racordare la mecanismul de sprijin contorizare netă au atins deja 68 MW capacitate instalată și încă 115 MW avize de racordare emise.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share