NITRAȚI: Cetățenii sunt îndemnați să procure fructe și legume doar din locuri autorizate

Share

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) recomandă procurarea fructelor și legumelor doar din locuri autorizate pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați.

În sezonul cald, populația consumă cele mai multe fructe și legume. Pe lângă aportul de vitamine și beneficiile incontestabile pe care le are consumul produselor vegetale, acesta poate prezenta și anumite riscuri în cazul utilizării în alimentație a unor produse cu un conținut sporit de nitrați, scrie sursa citată.

Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească, alimentându-i rădăcinile și contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea fructelor și legumelor. Ținând cont de aceste proprietăți, în unele cazuri, pentru a obține o recoltă mai bogată, un aspect mai frumos al fructului, unii producători adaugă îngrășăminte în exces, fapt ce se poate solda cu un conținut sporit de nitrați în produsul final.

„Este necesară alegerea corectă a fructelor și legumelor consumate. Nu întotdeauna cele mai mari și frumoase produse sunt și cele mai sănătoase. Specialiștii în sănătate recomandă procurarea acestora doar din locuri autorizate, precum și verificarea certificatului de inofensivitate, dacă sunt careva suspecții privitor la calitate”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP.

Un alt aspect foarte important este reducerea cantității de nitrați după achiziționarea produselor vegetale. „Acest fapt se face prin curățire, decojire și evitarea consumului acelor parți ale plantelor în care concentrația de nitrați este maximă. Totodată, menținerea în apă rece timp de 1,5-2 înainte de a fi preparate, precum și adăugarea vitaminei C, un strop de suc de lămâie, va ajuta la neutralizarea nitraților”, a precizat instituția.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt stabilite anumite cantități zilnice maxime inofensive pentru organism, iar ceea ce depășește doza zilnică de nitrați de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg, poate provoca diferite afecțiuni sau dereglări ale stării de sănătate. Principalele semne ale unei intoxicații cu nitrați sunt: slăbiciune, dureri de cap, amețeli și tulburări ale sistemului respirator.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share