MAIA: Diversificarea piețelor și dezvoltarea eficienței sectorului strugurilor pentru masă

Share

Creşterea productivității şi calității strugurilor pentru masă, necesitatea implementării tehnologiilor avansate de creștere a acestora, diversificarea piețelor de desfacere și obținerea unor venituri mai mari au fost pilonii discuțiilor de astăzi în cadrul Consiliului consultativ, la care au participat producătorii și exportatorii strugurilor pentru masă și conducerea MAIA.

În scopul stabilirii priorităților pentru anul 2023, părțile au analizat dinamica dezvoltării sectorului viticol și evoluția exportului de struguri pentru masă.

Potrivit lui Gheorghe GABERI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova (APESM), în prezent în depozitele frigorifice sunt circa 3000 tone de struguri pentru masă. Potrivit lui, pe parcursul anului 2022, a fost exportată o cantitate de circa 76.000 tone, iar de la începutul anului 2023, circa 6000 tone au fost livrate pe piețele UE și CSI. Anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri pentru masă.

În anul curent, producătorii își propun să devină mai competitivi și să acorde o atenție sporită la selecţia soiurilor de struguri și să-și adapteze exploatațiile viticole la condițiile locale de creștere. În prezent, din cele 13.000 de hectare cultivate cu struguri pentru masă, circa 8000 hectare sunt plantate cu soiul Moldova, și doar aproximativ 100 hectare sunt plantații înființate după sistemul Pergola, ce asigură calitate înaltă și productivitate.

Ministrul Vladimir BOLEA a încurajat producătorii să se asocieze și să investească în sisteme performante, menționând că viticultorii care își doresc să-și modernizeze afacerile vor fi susținuți plenar  prin intermediul mecanismelor de subvenționare.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share