În Republica Moldova ar putea fi permisă cultivarea cânepii industriale

Share

În Republica Moldova ar putea fi permisă cultivarea cânepii industriale.

O declarația în acest sens a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, care a menționat că în prezent, autoritățile lucrează la procedura de simplificare a condițiilor pentru obținerea autorizației de cultivare a acestei plante.

„Noi acum vrem să promovăm hotărârea de Guvern cu simplificarea procedurii de căpătare a autorizației la cultivarea cânepei industriale, deci asta ar fi una din culturi, care noi putem să o oferim ca și oportunitate producătorilor agricoli, chiar pe timpuri de secetă sau insuficiență de umiditate, unde ea se dezvoltă foarte bine și ei să poate obține aceste profituri. Este destul de profitabilă, ceea ce se declară din mediul de afaceri și mai mult ca atât este o cultură, care de-a lungul timpului a fost una tradițională pentru Republica Moldova și noi credem că este una din culturile de viitor”, a declarat Vasile Șarban în cadrul uni emisiuni televizate.

Potrivit autorităților, cultivarea plantei de canabis ar putea ajuta ramura agro-industrială să ajungă la un nou nivel de dezvoltare.

„Este marele paradox că noi importăm făină de cânepă, importăm material nețesut de cânepă, importăm semințe de cânepă, importăm ulei de cânepă pe când noi am putea să producem toate acestea și să dăm posibilitatea producătorului autohton să înregistreze aceste venituri la noi în țară. La moment este grup de inițiativă, este Asociația câneparilor, deci ei o spun, că ei sunt gata să aibă suprafețele de producere și să aibă și unitățile de procesare, ca să nu exportăm materia primă”, a precizat acesta.

Oficialul a mai subliniat că planta de canabis nu este capricioasă la condițiile meteorologice și ar putea fi cultivată pe întreg teritoriul țării, chiar și în zonele de sud, unde, în ultimii ani, situația hidrologică nu este tocmai favorabilă.

„O să începem de la suprafețe mici. Din start intenționăm la ordinul de 1.000 – 2.000 de hectare. Ca areal de răspândire este pretabilă pentru toate zonele R. Moldova, adică indiferent. Ea este rezistentă la secetă. Este o cultură care nu necesită tratamente. Este o cultură care nemijlocit poate reface structura și compoziția solului. Este o cultură care aerisește prin rădăcinile ei, ea poate să facă o aerație mai bună a solului și această cultură, dacă va fi cultivată, dacă noi vom avea toate acestea – aerație, structura solului, desigur că o să ducă la ceea, ca apa din precipitații să fie infiltrată și depozitată în sol mai ușor, fără a face distrugeri prin eroziune”, a adăugat Șarban.

În multe ţări ale lumii, inclusiv în ţările Comunității Europene, cânepa industrială se cultivă în regim simplificat, fără autorizările ministerelor de resort. Aceasta este cultivată în scopuri industriale și horticole pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share