Gazele naturale NU se ieftinesc în următoarele luni

Share

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, deocamdată, nu există premise pentru reducerea tarifului la gaz, comunică zidezi.md.

Șeful Moldovagaz spune că tarifele mari și scăderea veniturilor populației determină consumatorii casnici să renunțe la gazele naturale. Vadim Ceban spune că Moldovagaz înregistrează o reducere considerabilă a consumului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu suntem noi fericiți de aceste tarife, pentru că la noi consumul se reduce chiar în perioada de iarnă. Doar în luna noiembrie, la nivelul consumatorilor casnici avem o scădere a consumului de 30%. În special în sectorul rural, oamenii se adaptează la aceste circumstanțe și trec la combustibili alternativi, lemne, cărbune, sau pur și simplu consumă mai puțin”, a spus Vadim Ceban în cadrul unei emisiuni televizate.

Totodată, președintele Moldovagaz a mai specificat că în lipsa gazului procurat de la Gazprom la un preț de 700-800 de dolari și în condițiile în care statul va opta pentru achiziții la preț de piață, tariful la gaz ar putea ajunge la 35 de lei.
De la 1 ianuarie nu văd premise de micșoare a tarifului, cu părere de rău. Devierile tarifare pe care trebuie să le recuperăm din actualul tarif sunt în jur de 5 lei. În condițiile prețurilor de la bursă care sunt în prezent de 1400-1700 de dolari, asta deja înseamnă că tariful ar fi de 28 – 30 de lei, plus devierile financiare, ar fi un tarif de 33-35 de lei”, a mai spus președintele Moldovagaz.

După decizia autorităților de la Chișinău de a ceda volumul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi regiunii transnistrene, pentru consumul malului drept al Nistrului, Moldovagaz procură gaz de la Energocom. Vadim Ceban spune că, deocamdată, prețul n-a fost stabilit, însă anticipează că acesta este mai mare decât prețul oferit de Gazprom.


Nu am încă datele referitor la preț, în următoarele zile le vom afla. Periodic acest preț se schimbă, pentru că fiecare punct de injectare, de exemplu fie conducta Iași-Ungheni – Chișinău, fie conducta transbalcanică, fiecare rută are costul propriu de transport. De aceea costul de procurare va fi aprobat de Energocom. Estimez că e vorba de 1000 de dolari, este aproximativ prețul de achiziție care este introdus acum în tarif și e vorba de media pe întregul an – 926 de dolari. Cred că de la Energocom prețul va fi tot în jurul acestei cifre”, a precizat Vadim Ceban.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share