Companiile poloneze împărtășesc soluții inovatoare cu instituțiile din Moldova

Share

Nouă companii poloneze vor colabora cu instituții din Republica Moldova pentru a implementa soluții inovatoare în cadrul celui de-al cincilea apel de propuneri al Fondului Polonez pentru Inovații, implementat de PNUD. Fiecare inițiativă selectată a primit până la 40.000 dolari SUA și se va desfășura în perioada decembrie 2022 – iunie 2023.

Obiectivul actualei ediții a competiției de idei inovatoare este de a sprijini răspunsul la criza multidimensională cu care se confruntă Republica Moldova (fluxul de refugiați, creșterea costului vieții și criza energetică), acoperind trei domenii tematice: tehnologii verzi și surse de energie la prețuri accesibile; inovații digitale și noi soluții pentru sectorul TIC și piețe de desfacere; angajare și alte inițiative de sprijin.

„Deja în acest an vom putea vedea un impact tangibil al acestor inițiative asupra economiei Moldovei, oferind acces sporit la noi locuri de muncă, tehnologii verzi, idei inovatoare și expertiză”, a menționat Magdalena Kudlicka, manageră de proiect a Fondului Polonez pentru Inovații, Biroul regional al PNUD.
Următoarele inițiative urmează să fie implementate în Moldova:

 1. Adamaszki SRL, în parteneriat cu Red Pill Investment SRL, va desfășura un proiect de integrare și formare, având ca scop crearea de noi locuri de muncă în zonele turistice și rurale din Moldova.
 2. Bridge-East Capital SRL, în parteneriat cu Moldova IT Park, va implementa un proiect de accelerare pentru 12 startup-uri (fie din Moldova, fie care doresc să se relocheze din Ucraina) și va promova Wolves Summit – un eveniment pentru start-up-uri și companii inovatoare.
 3. Elocity SRL, în parteneriat cu Green City Lab Moldova (ONG înființat cu sprijinul PNUD Moldova), va instala trei stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu o soluție mobilă și electronică pentru operarea acestora.
 4. Makroterm SRL, în parteneriat cu satul Antonești, raionul Ștefan Vodă și EcoFabrica SRL, va moderniza sistemul de încălzire al unei școli și al unei grădinițe cu dispozitive care folosesc surse de energie verde.
 5. PPHU Soldrip SRL, în parteneriat cu Ulei Eco Grup SRL, va desfășura un proiect-pilot de asamblare de mese pentru producerea legumelor de înaltă calitate.
 6. Proidea SRL, în parteneriat cu Starnet Digital City SRL, își va împărtăși cunoștințele și experiența în derularea hackathoanelor.
 7. Parcul Științific și Tehnologic „Euro-Centrum”, în parteneriat cu municipiul Ceadîr-Lunga, va elabora un studiu de fezabilitate pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă în clădirile publice din Ceadîr-Lunga și va supraveghea implementarea acestuia.
 8. SEEDiA SRL, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, va aplica o soluție smart prin instalarea unei stații „verzi” pentru autobuze, dotată cu panou electronic al orarului de circulație. Localitatea care va beneficia de această inițiativă urmează să fie selectată.
 9. SRL Spinnea, în parteneriat cu primăria Bălți, va implementa un sistem inteligent de management al traficului la una dintre intersecțiile din municipiu.
  În cadrul edițiilor anterioare ale Fondului Polonez pentru Inovații (2021-2022), au fost desfășurate următoarele inițiative:
 10. Civitta Polska SRL, în parteneriat cu Business Development Capital SRL și comunitatea „Ask a Mom”, a dezvoltat un program de mentorat – QUEEN Innovation Challenge, pentru nouă femei antreprenoare. Acestea au beneficiat de mentorat din partea experților polonezi.
 11. EcoBean, în parteneriat cu Tucano Coffee SRL, a elaborat un studiu de fezabilitate privind circuitul complet de utilizare a cafelei. Compania a oferit know-how-ul necesar și experiența esențială pentru logistica zațului de cafea uzat – transport, tehnologie de upcycling, management de proiect și implementare. Află mai multe aici.
 12. Prote Technologies for Environment, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, a implementat o soluție brevetată de tratare bioindustrială a apei la două stații de epurare a apelor uzate din Căușeni și Vadul lui Vodă.
  Fondul Polonez pentru Inovații este o inițiativă a Ministerului polonez al Afacerilor Externe și a Biroului Regional al PNUD, care sprijină utilizarea soluțiilor inovatoare și a know-how-ului, cunoștințelor și a experienței poloneze pentru a rezolva provocările de dezvoltare în țările partenere selectate de Polish Aid. Actuala ediție este dedicată promovării inovațiilor în special în Republica Moldova, în timp ce inițiativele anterioare au acoperit și Ucraina, Georgia și Belarus. La această ediție, la concurs au fost înaintate treizeci și cinci de idei inovatoare.
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Apple pregătește lansarea primului său iPhone pliabil în 2026

Apple, gigantul tehnologic din Cupertino, California, intenționează să revoluționeze din nou piața smartphone-urilor prin lansarea unui iPhone pliabil în 2026, marcând astfel cea mai semnificativă schimbare de design pentru cel mai popular produs al său. Această mișcare este văzută ca o încercare de a imita succesul Samsung Electronics, care a deschis drumul în segmentul telefoanelor

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share