Companiile poloneze împărtășesc soluții inovatoare cu instituțiile din Moldova

Share

Nouă companii poloneze vor colabora cu instituții din Republica Moldova pentru a implementa soluții inovatoare în cadrul celui de-al cincilea apel de propuneri al Fondului Polonez pentru Inovații, implementat de PNUD. Fiecare inițiativă selectată a primit până la 40.000 dolari SUA și se va desfășura în perioada decembrie 2022 – iunie 2023.

Obiectivul actualei ediții a competiției de idei inovatoare este de a sprijini răspunsul la criza multidimensională cu care se confruntă Republica Moldova (fluxul de refugiați, creșterea costului vieții și criza energetică), acoperind trei domenii tematice: tehnologii verzi și surse de energie la prețuri accesibile; inovații digitale și noi soluții pentru sectorul TIC și piețe de desfacere; angajare și alte inițiative de sprijin.

„Deja în acest an vom putea vedea un impact tangibil al acestor inițiative asupra economiei Moldovei, oferind acces sporit la noi locuri de muncă, tehnologii verzi, idei inovatoare și expertiză”, a menționat Magdalena Kudlicka, manageră de proiect a Fondului Polonez pentru Inovații, Biroul regional al PNUD.
Următoarele inițiative urmează să fie implementate în Moldova:

 1. Adamaszki SRL, în parteneriat cu Red Pill Investment SRL, va desfășura un proiect de integrare și formare, având ca scop crearea de noi locuri de muncă în zonele turistice și rurale din Moldova.
 2. Bridge-East Capital SRL, în parteneriat cu Moldova IT Park, va implementa un proiect de accelerare pentru 12 startup-uri (fie din Moldova, fie care doresc să se relocheze din Ucraina) și va promova Wolves Summit – un eveniment pentru start-up-uri și companii inovatoare.
 3. Elocity SRL, în parteneriat cu Green City Lab Moldova (ONG înființat cu sprijinul PNUD Moldova), va instala trei stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu o soluție mobilă și electronică pentru operarea acestora.
 4. Makroterm SRL, în parteneriat cu satul Antonești, raionul Ștefan Vodă și EcoFabrica SRL, va moderniza sistemul de încălzire al unei școli și al unei grădinițe cu dispozitive care folosesc surse de energie verde.
 5. PPHU Soldrip SRL, în parteneriat cu Ulei Eco Grup SRL, va desfășura un proiect-pilot de asamblare de mese pentru producerea legumelor de înaltă calitate.
 6. Proidea SRL, în parteneriat cu Starnet Digital City SRL, își va împărtăși cunoștințele și experiența în derularea hackathoanelor.
 7. Parcul Științific și Tehnologic „Euro-Centrum”, în parteneriat cu municipiul Ceadîr-Lunga, va elabora un studiu de fezabilitate pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă în clădirile publice din Ceadîr-Lunga și va supraveghea implementarea acestuia.
 8. SEEDiA SRL, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, va aplica o soluție smart prin instalarea unei stații „verzi” pentru autobuze, dotată cu panou electronic al orarului de circulație. Localitatea care va beneficia de această inițiativă urmează să fie selectată.
 9. SRL Spinnea, în parteneriat cu primăria Bălți, va implementa un sistem inteligent de management al traficului la una dintre intersecțiile din municipiu.
  În cadrul edițiilor anterioare ale Fondului Polonez pentru Inovații (2021-2022), au fost desfășurate următoarele inițiative:
 10. Civitta Polska SRL, în parteneriat cu Business Development Capital SRL și comunitatea „Ask a Mom”, a dezvoltat un program de mentorat – QUEEN Innovation Challenge, pentru nouă femei antreprenoare. Acestea au beneficiat de mentorat din partea experților polonezi.
 11. EcoBean, în parteneriat cu Tucano Coffee SRL, a elaborat un studiu de fezabilitate privind circuitul complet de utilizare a cafelei. Compania a oferit know-how-ul necesar și experiența esențială pentru logistica zațului de cafea uzat – transport, tehnologie de upcycling, management de proiect și implementare. Află mai multe aici.
 12. Prote Technologies for Environment, în parteneriat cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, a implementat o soluție brevetată de tratare bioindustrială a apei la două stații de epurare a apelor uzate din Căușeni și Vadul lui Vodă.
  Fondul Polonez pentru Inovații este o inițiativă a Ministerului polonez al Afacerilor Externe și a Biroului Regional al PNUD, care sprijină utilizarea soluțiilor inovatoare și a know-how-ului, cunoștințelor și a experienței poloneze pentru a rezolva provocările de dezvoltare în țările partenere selectate de Polish Aid. Actuala ediție este dedicată promovării inovațiilor în special în Republica Moldova, în timp ce inițiativele anterioare au acoperit și Ucraina, Georgia și Belarus. La această ediție, la concurs au fost înaintate treizeci și cinci de idei inovatoare.
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share