ANSA: Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție

Share

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit astăzi, 24 ianuarie, cu o serie de recomandări pentru consumatorii care procură citrice în perioada rece a anului.

Potrivit ANSA, la plasare pe piață, citricele nu conțin reziduuri de pesticide ce depășesc limitele maxime admisibile. Totuși, cantități mici de pesticide autorizate, precum tiabendazolul și imazalilul, pot fi prezente pe cojile acestora.

Pesticidele sunt aplicate pe coaja citricelor pentru combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii, iar consumul regulat al acestora poate prezenta risc pentru sănătatea umană.

În aceste condiții, inspectorii ANSA recomandă evitarea consumului cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.

Astfel, vine cu recomandări:

-Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenție.

-Atrageți atenția ca acestea să fie: curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț.

-Verificați marcajul la raft al produselor, întrucât vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor.

-Solicitați, de la vânzători, documente care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, precum rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide.

-În cazul tuturor citricelor este indicat să le înmuiați în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de acest timp, puteți să adăugați bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub apă curgătoare.

În scopul asigurării consumatorilor cu produse sigure pentru consum, pe parcursul anului 2023, inspectorii Agenției vor preleva 400 de probe de produse alimentare de origine vegetală pentru monitorizarea respectării limitei maxime admisibile a reziduurilor de pesticide.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share