ANSA implementează un Program Național de control al gripei aviare

Share

În Republica Moldova nu sunt înregistrate cazuri de gripă aviară, pe fundalul focarelor grave atestate în mai multe țări ale lumii – a declarat pentru Radio Moldova, șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Vitalie Cărăuș. Potrivit lui, ANSA implementează un Program Național de control al gripei aviare, iar Departamentul Veterinar al Comisiei Europene zilnic informează despre situația epidemiologică.

Programul implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor prevede mai multe măsuri de biosecuritate în exploatațiile comerciale, precum și recomandări pentru gospodăriile casnice – a precizat șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vitalie Cărăuș.

„Sunt prelevate probe pentru a demonstra lipsa acestei infecții în exploatațiile de animale și vin cu recomandare pentru toți deținătorii de păsări să nu permită păsărilor de a intra în contact cu păsările sălbatice.

Riscul iminent este în perioada de primăvară și toamnă când se întâmplă migrația păsărilor. Sursa de infecție aviară cătră păsările domestice sunt păsările sălbatice.

Împreună cu colegii noștri din teritoriu ne străduim să luăm toate măsurile necesare pentru profilaxia acestei boli, pentru contracararea transporturilor ilicite de păsări fără certificate veterinare și îndemnăm populația să respecte cerințele de biosecuritate a creșterii păsărilor”, a spus Vitalie Cărăuș.

Șeful Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a mai precizat că în Republica Moldova nu se permite introducerea păsărilor din țările unde se atestă focare de gripă aviară.

Precizăm că anul 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate 4 focare de gripă aviară în gospodării casnice.
În prezent cel mai grav focar de gripă aviară din istorie face ravagii în toată lumea. „Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, spun experții. Potrivit lor, virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum, iar focarele de gripă aviară au devenit mai frecvente.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share