ANRE a majorat tarifele pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău

Share

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat miercuri noi tarife la apă și canalizare în municipiul Chișinău. Astfel, prețul pentru consumatorii casnici va ajunge la 11,12 lei pentru un metru cub.

Totodată, au crescut și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei pentru metrul cub. Decizia a fost prezentată de șeful secției tarife și analize de la ANRE, Andrei Onofrei.

Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată la autoritatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data publicării în monitor.

În prezent, locuitorii capitalei achită pentru serviciile de apă 9,04 lei, iar pentru cele de canalizare 1,65 lei.

Este de menționat că Apă Canal Chișinău a solicitat majorarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică și a amenințat că ar putea să-și sisteze activitatea, din cauza datoriilor către Premier Energy.

Astfel, Apă-Canal a solicitat un tarif de 13 lei și 26 de bani pentru apă și 5 lei și 94 de bani pentru canalizare.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat tarife provizorii mai mari pentru serviciul public de alimentare cu apă. Pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă a fost stabilit în mărime de 16,32 lei pentru un metru cub, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei.

Pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.

ANRE a calificat decizia Consiliului Municipal drept ilegală, deoarece a fost luată fără avizul instituției. ANRE a precizat că legislația în vigoare nu prevede posibilitatea aprobării unor tarife provizorii.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share