ANRE a majorat tarifele pentru apă și canalizare în municipiul Chișinău

Share

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat miercuri noi tarife la apă și canalizare în municipiul Chișinău. Astfel, prețul pentru consumatorii casnici va ajunge la 11,12 lei pentru un metru cub.

Totodată, au crescut și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei pentru metrul cub. Decizia a fost prezentată de șeful secției tarife și analize de la ANRE, Andrei Onofrei.

Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată la autoritatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data publicării în monitor.

În prezent, locuitorii capitalei achită pentru serviciile de apă 9,04 lei, iar pentru cele de canalizare 1,65 lei.

Este de menționat că Apă Canal Chișinău a solicitat majorarea tarifelor, motivând că s-a scumpit energia electrică și a amenințat că ar putea să-și sisteze activitatea, din cauza datoriilor către Premier Energy.

Astfel, Apă-Canal a solicitat un tarif de 13 lei și 26 de bani pentru apă și 5 lei și 94 de bani pentru canalizare.

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat tarife provizorii mai mari pentru serviciul public de alimentare cu apă. Pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă a fost stabilit în mărime de 16,32 lei pentru un metru cub, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei. Respectiv, în total – 22,94 lei.

Pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare. În total – 26,58 lei, la care se adaugă TVA.

ANRE a calificat decizia Consiliului Municipal drept ilegală, deoarece a fost luată fără avizul instituției. ANRE a precizat că legislația în vigoare nu prevede posibilitatea aprobării unor tarife provizorii.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share