Andrei Spînu: „Avem suficiente rezerve de gaz ca să ieșim cu bine din iarnă”

Share

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova are suficiente stocuri de gaze naturale pentru toată perioada iernii, comunică zidezi.md.

De asemenea, Andrei Spînu a specificat că Energocom procură gaze pentru malul drept al Nistrului de pe piața internațională la un preț mai mic față de prețul prevăzut în contractul cu Gazprom.

În continuare, volumele de gaze din Rusia sunt livrate regiunii transnistrene, în schimb, malul drept primește energie electrică de la MGRES la un preț mai mic.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prețul de 73 de dolari/MW pe care-l achită Chișinăul centralei de la Cuciurgan este cel mai mic preț posibil negociat cu Tiraspolul. Andrei Spînu spune că prioritatea autorităților este asigurarea cetățenilor cu energie electrică, iar formula agreată cu MGRES a redus considerabil probabilitatea deconectărilor.

„Da, prețul contează. Evident că 73 este mai mult decât 62,5 dolari. Ceea ce noi am reușit să negociem este cantitatea de energie electrică, mai puțin tariful. Când am început negocierile, MGRES voia un preț și mai mare la energia electrică, dar am reușit să găsim consensul care asigură toată țara cu energie electrică și asta a dus la reducerea tarifului”, a spus Andrei Spînu în cadrul unei emisiuni televizate.

Mai mult, oficialul dă asigurări că malul drept al Nistrului dispune de stocuri suficiente de gaze pentru acest sezon de încălzire, chiar dacă cedează întregul volum oferit de Gazprom regiunii transnistrene.

„Avem suficiente rezerve ca să ieșim cu bine din această iarnă. În fiecare zi facem noi stocuri. Energocom cumpără de pe bursele internaționale. Prețul de la Gazprom pentru luna ianuarie este de 1.230 de dolari, care este un preț mai mare decât prețul pe care-l achităm acum cumpărând de pe bursele europene. Zilele astea am cumpărat cu aproximativ 900 de euro”, a menționat vicepremierul Andrei Spînu.

În același context, oficialul a mai spus că prelungirea autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița este parte a negocierilor cu pretinsele autorități de la Tiraspol, iar sistarea activității uzinei ar duce la pierderea locurilor de muncă pentru sute de angajați.

„Nu este loc de negocieri întrucât și la Uzina Metalurgică lucrează cetățeni și de pe malul drept, și de pe malul stâng al Nistrului, sunt și procese tehnologice care trebuie menținute, dar e vorba de o funcționare la o capacitate limitată, pentru că volumul de gaz de 5,7 milioane de metri cubi pe zi nu ajunge. Toți înțelegem că această criză este efectul faptului că Gazprom a decis să reducă volumele de gaz”, a punctat Andrei Spînu.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share