Specialiştii în nutriţie şi medicii avertizează asupra unor produse care ne pun sănătatea în pericol. Astfel, aceştia au realizat o listă cu alimentele congelate pe care nu ar trebui să le cumperi vreodată.
Sunt mai ieftine decât cele proaspete şi mai uşor de gătit, motiv pentru care din ce în ce mai mulţi aleg această variantă, fără să aibă habar cât sunt de nocive, de fapt.
Alimentele congelate pe care nu ar trebui să le consumi vreodată, conform experţilor în sănătate, cresc riscul de boli cardiovasculare, dar şi de diabet. Deşi sunt mult mai uşor de pregătit şi au preţuri mai bune, acestea ar trebui evitate.
Pe listă se află produse precum pizza, croissante, cartofi prăjiţi, plăcinte sau torturi.
„Există o mulțime de opțiuni grozave, pline cu nutrienți și fibre alimentare, inclusiv pâine congelată din cereale integrale, legume, fructe și fructe de pădure. Cu toate acestea, există și unele alimente congelate care au un conținut destul de scăzut de nutrienți, în timp ce sunt bogate în sodiu, grăsimi săturate și zahăr adăugat.
Ar trebui să ne propunem să le mâncăm în cantități mai mici, deoarece s-a demonstrat că un aport ridicat de aceste alimente crește riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate.
Acestea sunt bogate în sodiu și grăsimi săturate, care dacă sunt consumate în cantități excesive sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare și obezitate”, a precizat Signe Svanfeldt, nutriţionist la Lifesum.
De asemenea, fructele congelate în sirop conţin de până la 11 ori mai mult zahăr decât cele proaspete, aşadar ar trebui şi ele eliminate de pe lista de cumpărături.
Ce produse congelate pot fi consumate fără probleme
La polul opus se află alimentele congelate care pot fi consumate fără probleme. Acestea sunt legumele, dar şi fructele fără adaos de zahăr. Congelarea încetinește reacțiile enzimatice și crește timpul necesar pentru că degradarea să aibă loc, motiv pentru care acestea au o valoare nutritivă mai mare.
De asemenea, legumele şi fructele ţinute la temperaturi foarte scăzute sunt mai ieftine decât cele abia culese. În plus, cele de sezon conțin mai puține pesticide și alte substanțe de fititratament.
Organizația Mondială a Sănătății afirmă că includerea în meniul zilnic a fructelor și a legumelor reprezintă o modalitate importantă de a reduce riscul de îmbolnăvire.