173 de apartamente din Chișinău – cu până la 30% mai puțin agent termic

Share

Locuitorii a 173 de apartamente din municipiul Chișinău vor consuma cu până la 30% mai puțin agent termic datorită unui sistem de încălzire centralizat mai eficient, instalat cu sprijinul PNUD Moldova și al Facilității Globale de Mediu. Sistemul vechi cu distribuție pe verticală a energiei termice a fost schimbat cu unul modern, cu distribuție pe orizontală. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Green City Lab Moldova și Termoelectrica.

Totodată, noul sistem oferă acces și la apă caldă menajeră centralizată, care a lipsit în aceste blocuri multietajate mai mult de 20 de ani.

Suntem foarte mulțumiți și recomand tuturor. Te încălzești cât vrei, cheltui apă cât vrei și fiecare știe exact cât trebuie să achite. Noi nu am avut apă fierbinte centralizată din anii ’90, dar acum avem. Nici nu-mi vine să cred că nu mai trebuie să așteptăm la boiler să se încălzească apa, iar după ce s-a terminat, iar să așteptăm câteva ore. Acum este deodată. Putem să punem și o cădiță plină”, spune Svetlana, care locuiește în unul din blocurile cu sistem de încălzire modernizat.

Majoritatea blocurilor locative din Chișinău, conectate la sistemul de termoficare, au un sistem de distribuție internă a energiei termice pe verticală. Acest sistem nu oferă posibilitatea de a seta nivelul de căldură dorit, iar facturile sunt emise în baza consumului comun înregistrat la nivel de branșament. Achitarea se face prin intermediul gestionarilor fondului locativ, care divizează suma totală la numărul de consumatori individuali, în funcție de câteva criterii, unul din acesta fiind suprafața apartamentului.

Noul sistem de distribuție a energiei termice oferă însă proprietarilor de apartamente posibilitatea de a regla nivelul temperaturii în mod individual, în funcție de necesitate. Fiecare apartament are contor care monitorizează consumul, în baza căruia va fi emisă factura.

Consumatorul poate să vadă zilnic sau lunar consumul propriu de energie termică și poate interveni prompt pentru a ajusta confortul termic necesar. Astfel, este asigurat confortul familiei, dar și sporit spiritul responsabilității pentru a consuma responsabil”, menționează Vasile Leu, Director general interimar, Termoelectrica. Întreprinderea a instalat, din surse proprii, puncte individuale termice în cele trei blocuri și a asigurat modernizarea infrastructurii comune de distribuție a energiei termice.

Susținem schimbarea sistemului de distribuție a căldurii pe verticală cu distribuția pe orizontală a căldurii. Ce înseamnă asta în realitate? În realitate, înseamnă că proprietarii de apartamente vor putea regla individual căldura, opțiune care nu exista anterior. Această soluție de eficiență energetică va aduce economii pentru proprietarii de apartamente, de până la 30%, conform calculelor noastre”, remarcă Andrea Cuzyova, Reprezentanta rezidentă adjunctă, PNUD Moldova.

Pentru implementarea proiectului, PNUD Moldova și GEF au alocat circa 90 mii dolari SUA.
Un proiect-pilot similar de schimbare a sistemului de distribuție a căldurii de pe verticală pe orizontală a fost implementat în acest an și în municipiul Bălți.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share