Sam Bankman-Fried pledează nevinovat în cazul FTX

Sam Bankman-Fried pledează nevinovat în cazul FTX
Share

Bankman-Fried este acuzat că a folosit ilegal depozitele clienților FTX pentru a-și susține fondul speculativ Alameda Research, pentru a cumpăra proprietăți imobiliare și pentru a aduce contribuții politice de milioane de dolari, în ceea ce procurorii au numit o fraudă de proporții epice.

Judecătorul Lewis Kaplan a stabilit termenul de judecată pentru 2 octombrie. În caz că va fi găsit vinovat Sam Bankman-Fried riscă peste o sută de ani de detenție.

Nu este neobișnuit ca inculpații penali să pledeze inițial nevinovați. Inculpații sunt liberi să-și schimbe pledoaria la o dată ulterioară.

Doi colegi seniori, directorul executiv al Alameda, Caroline Ellison, și co-fondatorul FTX, Gary Wang, au pledat vinovați de acuzații penale care au primit acuzații civile și penale pentru fraudă și conspirație.

Acordurile indică că perechea a fost de acord să coopereze pe deplin cu guvernul. La o audiere de luna trecută, Ellison și-a cerut scuze clienților și investitorilor FTX, spunând că știa că ce a făcut a fost greșit.

„Trebuie să pledeze nevinovat la prima sa apariție în fața unui judecător de la un tribunal de district”, a declarat Jeffrey Lichtman, un avocat cu experiență din New York. „Este clar că guvernul nu îl va folosi pentru a coopera împotriva lor, așa că în mod clar lucrează la altceva. De ce altfel ar fi de acord guvernul cu un pachet de cauțiune pentru inamicul public nr. 1?” spuse Lichtman.

Bankman-Fried a fost eliberat pentru o cauțiune de 250 de milioane de dolari după extrădarea sa luna trecută din Bahamas, unde a locuit și unde a avut loc schimbul. Marți, avocații lui Bankman-Fried au cerut instanței să păstreze confidențialitatea identității a două persoane cu „mijloace considerabile” care au fost de acord să ajute să-i asigure cauțiunea. Judecătorul a fost de acord, dar a spus că va revizui decizia dacă vor exista obiecții.

Judecătorul a fost de asemenea de acord cu solicitarea acuzării de a prelungi condițiile de cauțiune pentru Bankman-Fried și de a-i interzice accesul sau tranzacționarea oricăror active FTX sau Alameda.

Procurorii spun că, din 2019 până în noiembrie, Bankman-Fried a indus în eroare investitorii cu privire la situația financiară a Alameda și a fraudat Comisia Electorală Federală, canalizând 70 de milioane de dolari în contribuții ilegale către candidații politici.

O plângere civilă paralelă, depusă de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, susține că Bankman-Fried a folosit depozitele clienților FTX către Alameda ca „pușculiță personală” pentru investiții, donații politice și achiziții imobiliare. Commodity Futures Trading Commission a depus o plângere acuzând Alameda și FTX de fraudă cu instrumente derivate.

Bankman-Fried a primit ordin să rămână în arest la domiciliu în casa părinților săi din Palo Alto, California, ca o condiție pentru eliberarea sa. De asemenea, i s-a cerut să urmeze consiliere privind drogurile și sănătatea mintală și să se abțină de la orice tranzacție comercială de peste 1.000 de dolari.

Eliberarea sa pe cauțiune a înfuriat victimele presupusei fraude.

Bankman-Fried a recunoscut că a făcut greșeli la conducerea FTX, dar a spus că nu crede că este răspunzător penal.

Într-o serie de interviuri divulgătoare, înainte de a fi reținut și returnat în SUA de către o echipă de extrădare a FBI, el a pus pierderea de fonduri pe seama unei evidențe proaste și a unei probleme de cont bancar care i-a permis Alameda să acopere pierderile cu fonduri FTX.

Criptomogulul în vârstă de 30 de ani a făcut un boom al valorii bitcoin și a altor active digitale pentru a deveni miliardar de mai multe ori și un donator politic influent în Statele Unite, până când FTX s-a prăbușit la începutul lunii noiembrie, după un val de retrageri de fonduri din partea clienților. Bursa a declarat faliment la 11 noiembrie.

Averea netă a lui Bankman-Fried, estimată cândva la 26 de miliarde de dolari, a fost în mare parte distrusă când bursa s-a prăbușit. Mai târziu a spus că avea 100.000 de dolari în contul său bancar.

Noul director executiv al FTX, John Ray, cunoscut pentru munca sa la falimentul companiei energetice Enron Corp, a declarat că FTX era condusă de oameni „foarte neexperimentați” și nesofisticați.

Ray a numit colapsul FTX unul dintre cele mai grave eșecuri de afaceri pe care le-a văzut complicată de o „lipsă fără precedent de documentație”.

El a spus unei comisii a Congresului că problemele de la FTX au fost un cumul de luni sau ani ai unei companii care operează cu puțină sau deloc supraveghere. „Literal, nu există niciun fel de evidență… o companie de miliarde de dolari care folosește QuickBooks (n.r. – soft simplu pentru contabilitatea familiei).”

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share