Fotbalul mondial în doliu – legendarul Pele a decedat

Fotbalul mondial în doliu - legendarul Pele a decedat
Share

Pele, considerat de mulți cel mai mare jucător din istoria fotbalului, a decedat astăzi la vârsta de 82 de ani, după o lungă perioadă în care a fost spitalizat. Brazilia și întreaga planetă își plânge unul dintre cei mai spectaculoși fotbaliști pe care i-a avut.

În ultimele zile, starea sa de sănătate se agravase, iar medicii spitalului “Albert Einstein” din sao paolo declaraseră că fostul fotbalist necesită o îngrijire mai atentă pentru a trata insuficiența renală și cea cardiacă.

În spitalul cu nume de geniu s-a stins și geniul fotbalului.

Legenda geniului Pele

Pele a fost considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. În 1999 a fost votat jucătorul secolului de către Federația Internațională de istoria fotbalului și statistică și a fost câștigătorul aceluiași trofeu acordat de fifa. În același an, el a fost numit sportivul secolului de Comitetul Internațional Olimpic.

Brazilianul este cel mai bun marcator din istoria campioantelor interne, reușind 650 de goluri în 694 de meciuri. În total, brazilianul a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri.

Pele și-a început cariera la Santos la vârsta de 15, ani iar la națională a debutat doar un an mai târziu. În cariera sa internațională, Pele a reușit performanța unică de a câștiga de 3 ori Campionatul Mondial, la edițiile din 1958, 1962 și 1970. Pele este golgheterul all time al naționalei Cariocas cu 77 de reușite în 92 de meciuri, însă a fost egalat recent de starul lui PSG, Neymar, care însă a avut nevoie de 124 de meciuri pentru a ajunge la această impresionantă cifră. La nivel de club, el este cel mai bun marcator din istoria lui Santos și a adus clubului Copa Libertadores în 1962 și 1963, precum și numeroase titluri interne.

Brazilianul a fost un adevărat star în toată lumea, iar echipele sale participau la turnee pe întreaga planetă pentru a profita de popularitatea sa. De când s-a retras în 1977, Pele a fost un abasador internațional al fotbalului. În 2010 a fost numit președinte de onoare la New York Cosmos, unde a evoluat timp de doi ani înainte să se retragă.

Cu o medie de aproape un gol pe meci în întreaga carieră, cel poreclit “Regele” putea lovi mingea cu ambele picioare și era recunoscut pentru capacitatea sa extraordinară de a anticipa mișcările adversarilor pe teren. Deși era atacant, el se putea și retrage pentru a avea un rol mai aproape de playmaker, fiind capabil de numeroase assist-uri datorită creativității sale extraordinare de pe teren. În Brazilia, Pele este un erou și a fost chiar numit oficial “bun național” de către guvern în anii ’60 pentru a opri un transfer al său în altă țară.

Palmaresul impresionant al marelui Pele

Pe numele său real, Edson Arantes do Nascimento, brazilianul s-a retras din activitatea de jucător profesionist pe 1 octombrie 1977, jucând pentru ultima dată o partidă amicală într-o paridă amicală între cele două cluburi pe care le-a reprezentat, NY Cosmos și Santos. Biletele la acel meci s-au epuizat cu 6 săptămâni înainte de disputare și partida a fost transmisă în 38 de țări. A jucat timp de o repriză în tricoul lui Cosmos, iar în partea a 2-a în tricoul lui Santos.

Palmaresul său este unul impresionant chiar și pentru fotbalul zilelor noastre, cu toate că nu a jucat niciodată în Europa, unde se spune că nivelul fotbalului este cel mai puternic. Iată cu ce trofee și distincții și-a încheiat cariera Pele:

  • 6 titluri de campion al Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965 și 1968)
  • 2 Cupa Libertadores (1962 și 1963)
  • 2 Cupe Intercontinentale (1962 și 1963)
  • 3 Cupe Mondiale FIFA (1958, 1962 și 1970)
  • 6 titluri de golgheter
  • 1 titlu de campion în America de Nord (1977)
  • 1 Supercupa Intercontinentală (1968)
  • Cel mai bun tânăr fotbalist al anului (1958)
  • Jucătorul turneului la Campionatul Mondial (1970)

De astăzi, din păcate fotbalul rămâne mai sărac, pentru că Pele a fost convocat în naționala îngerilor și a hotărât să părăsească lumea pe care noi o știm.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share