Maia Sandu, la 31 de ani de la războiul nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari

Share

Mesajul Președintei Maia Sandu de Ziua Memoriei și Recunoștinței, cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de la Nistru

Stimați concetățeni,

Dragi veterani,

Azi marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței. Îi cinstim pe cei care au luptat pentru apărarea independenței țării noastre. Pe cei care și-au sacrificat tinerețea, sănătatea și chiar viața pentru a apăra independența și integritatea Moldovei, într-un război nedrept și inegal cu armata rusă și cu trupele de mercenari, care au însoțit-o. Suntem alături de rudele eroilor, de părinții lor îmbătrâniți, de văduvele și copiii care au pierdut oameni dragi în luptele de la Nistru.

Peste 31 de ani de la începutul acelui război, sacrificiul celor căzuți la Nistru nu este uitat. Lupta oamenilor de rând, a polițiștilor, voluntarilor și combatanților pentru apărarea independenței Moldovei nu se uită.

În Ziua Memoriei și Recunoștinței, ne angajăm să nu uităm niciodată prețul enorm pe care l-au plătit eroii căzuți în lupte, veteranii, familiile lor. Să nu uităm prețul pe care l-a plătit întreaga societate pentru ca Moldova să-și continue calea spre independență, libertate și pace.

Stimați cetățeni,

Nimeni dintre noi nu și-a dorit acel război. El a venit peste noi ca o năpastă, ca un nor de furtună. Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum. Suntem un popor pașnic, construim un stat în care este loc pentru toată lumea. Eforturile noastre acum sunt îndreptate spre unitatea tuturor cetățenilor, indiferent pe ce parte a Nistrului trăim.

Mai avem de lucru ca să suturăm ruptura adâncită în luptele din 1992, dar în toți acești ani, am păstrat pacea în țara noastră. Noi vrem să trăim în pace: și cei de aici, de pe malul drept, și oamenii de pe malul stâng.

De mai bine de un an, Moldova trăiește alături de un război cumplit și nedrept, pornit de Rusia împotriva Ucrainei. De mai bine de un an, vedem cum războiul distruge viețile oamenilor în țara vecină și prețuim cu atât mai mult pacea.

Nu am permis până acum capetelor înfierbântate să transforme regiunea transnistreană în scena unui nou conflict. Vom continua să depunem eforturi pentru a păstra pacea în țară. Autoritățile Republicii Moldova fac totul pentru a preveni și a nu admite tensionarea situației la Nistru.

Lecția războiului este grea. Ne forțează să-l privim drept în față. Lucrurile sunt clare. Este limpede că Rusia este agresorul și că Ucraina se apără. Înțelegem cu toții că e criminal să invadezi o țară, să ucizi oamenii ei, să anexezi ilegal teritorii ocupate.

Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră. Niciodată. De aceea, trebuie să ne cunoaștem istoria, să reținem lecțiile ei. Să respingem propaganda dușmănoasă, care ascunde adevărul și întunecă mințile oamenilor. Să ne păstrăm capacitatea de a judeca și de a vedea lucrurile clar.

Libertatea noastră este prețioasă – ea merită și trebuie apărată. Doar în libertate, viața omului este protejată.

Am spus-o și mai devreme: oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului nu au ce împărți – noi suntem la fel. Avem aceleași nevoi și așteptări, vrem cu toții să le oferim copiilor noștri un viitor în siguranță și bunăstare.

Oamenii de pe malul drept au ales calea europeană de dezvoltare, au ales să construiască o țară și o societate liberă, în care ei pot trăi în pace și prosperitate. Și eu sunt convinsă că și oamenii de pe malul stâng ar aprecia șansa de a-și trăi viața în prosperitate și libertate – șansă pe care nu au avut-o până acum.

Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului pot trăi în armonie. Trebuie să lucrăm împreună ca să construim o societate bazată pe libertate și pe respect reciproc. O societate în care oameni diferiți trăiesc liber și pașnic, așa cum doresc – fără eliberatori falși, dușmani sau propagandă.

Stimați veterani,

Vă mulțumim pentru sacrificiul vostru de acum 31 de ani, pe câmpul de luptă. Apreciem contribuția fiecăruia dintre voi la construirea unei vieți mai bune în țara noastră pe timp de pace. Știm că putem miza cu încredere pe veteranii de la Nistru, pe curajul și devotamentul acestora ca să pună umărul la rezolvarea problemelor țării. Republica Moldova are, în persoana voastră, apărători de încredere, conducători de echipe și întreprinderi, patrioți curajoși.

Statul rămâne alături de veterani și de grijile lor. Guvernul a aprobat majorarea alocației lunare pentru veteranii războiului de la Nistru. Această majorare ar putea intra în vigoare din luna aprilie.

Rămânem alături de cei care au nevoie de sprijin – părinții nealinaţi la bătrâneţe, soțiile văduvite, copiii deveniţi orfani. Ne susținem, ne apărăm de pericole și ne alinăm durerile împreună, în comunitate, în țara noastră, ca într-o familie mare.

Vă mulţumesc.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share