De astăzi, 3 martie, creștinii ortodocși au intrat în Postul Paștelui, cel mai strict dintre cele patru posturi de peste an. Pe parcursul a 40 de zile, credincioșii se vor abține de la carne, lactate, ouă și pește, consumând doar alimente de post. Excepțiile sunt zilele de Buna Vestire și de Florii, când este permis consumul de pește.
Forfota a fost mare la Piața Centrală din Capitală, unde oamenii și-au făcut provizii pentru perioada postului. Produsele cele mai căutate au fost fasolea, cartofii și legumele care pot fi preparate fără ulei, mai ales în prima săptămână de post, considerată cea mai aspră.
Pe lângă abținerea de la anumite alimente, credincioșii pun accent și pe curățenia sufletească. Mulți spun că perioada postului este un timp de iertare și împăcare.
„Oamenii se curăță sufletește, adică se iartă toate neajunsurile și neplăcerile pe care le-au avut. Se dau uitării, pentru că dacă ierți, vei fi iertat”, a declarat un credincios.
Episcopul vicar al Mitropoliei Basarabiei, Nectarie de Bogdania, a subliniat că postul nu înseamnă doar restricții alimentare, ci și fapte bune și purificare spirituală.
„Trebuie să postim și cu trupul, într-adevăr, prin înfrânarea de la mâncare, dar și cu sufletul. O vorbă bună, un sfat dat cu dragoste sau un gest de compasiune sunt tot forme de postire”, a explicat ierarhul.
Postul Mare se va încheia pe 20 aprilie, când creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului.