Crește ponderea profesorilor pensionari în sistemul educațional din R.Moldova

Share

Aproximativ 30% din numărul profesorilor din sistemul educațional din Republica Moldova sunt pensionari, iar în următorii ani ponderea acestora va crește, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Oficialul a precizat într-un interviu pentru agora.md că atragerea tinerilor specialiști în domeniul învățământului este o necesitate stringentă.

„Circa 25-30 la sută sunt pensionari. De asta ne-am stabilit ca o prioritate pentru anul viitor să dublăm numărul tinerilor absolvenți la pedagogie care aleg să meargă într-o școală. Trendul demografic este de așa natură că ponderea pensionarilor va crește în următorii ani, noi suntem foarte recunoscători profesorilor că deși au o anumită vârstă găsesc energia și dedicația să continue să învețe tinerele generații. Evident că va veni un moment când trebuie să găsim cadre didactice mai tinere. Dacă nu o să punem accent acum pe acest lucru, în câțiva ani deficitul va fi atât de mare încât noi nu vom acoperi nicicum gaura care se va forma”.

Anterior, Dan Perciun a declarat că, pentru a crea condiții pentru profesorii din sistem, ministerul de resort își propune să majoreze sporurile salariale specifice cu 10 la sută, precum și să acopere costurile de formare continuă pentru cadrele didactice.

Totodată, Ministerul Educației își propune să crească numărul absolvenților facultăților pedagogice, care merg în sistemul educațional până la 500 de persoane anual.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share