Consultări la Ministerul Justiției pe marginea proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor

Share

Ministerul Justiției a prezentat în cadrul ședinței grupului de lucru pentru definitivarea proiectului Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, proiectul de concept cu privire la mecanismul de evaluare extraordinară.

Acest mecanism cuprinde 3 faze: 1) pre-vetting (filtrarea candidaților pentru funcțiile de conducere din cadrul Consiiului Superior al Magistraturii (CSM), Consiliului Superior al Procuraturii (CSJ) și pentru membrii colegiilor judiciare și cele ale procuraturii), 2) vettingul sau evaluarea judecătorilor și a candidaților ce vor dori să devină judecători ai Curții Supreme de Justiție; și 3) evaluarea judecătorilor și a procurorilor din funcțiile și instituțiile cheie. Consultările au avut loc în format hibrid, cu prezență fizică și online a reprezentanților din cadrul CSM, CSP, Instanțelor judecătorești de toate nivelurile, Procuraturilor, a societății civile și partenerii de dezvoltare.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a condus consultările și prin discursul său a trecut în revistă principalele prevederi ale conceptului de vetting. Doamna Ministră a reiterat, că toate inițiativele promovate de Ministerul Justiției în cadrul reformei sistemului de justiție au fost și sunt consultate cu Comisia de la Veneția în vederea aplicării și respectării celor mai bune practici. „Și acest proiect de Lege a fost expediat spre consultare Comisiei de la Veneția și, urmare a propunerilor și ajustărilor pe care le vom efectua, proiectul definitivat va fi expediat repetat spre avizare către Comisie”, a menționat ministra Justiției.

În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate diferențele efectelor dintre pre-vetting și deja vetting. Primul prevede o evaluare a candidaților înscriși benevol la cursa pentru funcția de judecător în cadrul CSM, iar nepromovarea acestui procedeu nu atrage după sine consecințe asupra carierei judecătorului, fiind un proces de filtrare pentru eventuala promovare în organul de autoadministrare. Vetting-ul, presupune verificarea etică și financiară care va fi aplicată judecătorilor și candidaților la funcția de judecători ai CSJ, precum și judecătorilor și procurorilor cu funcții de conducere.

Rezultatele Vetting-ului vor genera efecte mai puternice pentru cariera acestora. Dar subiecții ce nu au promovat vetting-ul, ar putea fi demiși, doar pentru cazurile nejustificate a diferențelor evidente, între cheltuieli și venituri. Mai mult, în proiectul de lege a fost stabilită o marjă exactă rezonabilă de diferență acceptabile între cheltuielile și veniturile declarate de subiectul evaluării. Totodată se intenționează introducerea unor garanții suplimentare pentru a asigura că judecătorii și procurorii să nu fie penalizați aspru pentru încălcări minore.

În contextul demisiilor unor judecători din cadrul actualului CSJ, ministra a declarat, că sistemul judecătoresc acceptă cu greu această reformă deși a fost implicat plenar, începând cu anul 2021, în toate procesele de consultare și elaborare a legislației ce se referă la mecanismul de evaluare.

Pe această cale, Veronica Mihailov-Moraru, a făcut apel la continuarea consultărilor și identificarea soluțiilor comune. „Aceste semnale de rezistență și potențiale blocaje nu aduc beneficii nimănui, aceste acțiuni doar sporesc neîncrederea societății în justiție. Trebuie să ne conjugăm eforturile în mod constructiv și să ne gândim la interesul public”, a conchis ministra Justiției.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share