Armata Națională a recepționat un lot de asistență din partea SUA

Share

Armata Naţională a recepționat un lot de asistență din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Bunurile, oferite în contextul modernizării Armatei Naționale și sporirii capacităților de apărare ale Republicii Moldova, au fost prezentate în cadrul unei ceremonii desfășurate în Tabăra Militară 142.

Ministrul apărării Anatolie Nosatîi a declarat, în debutul evenimentului, că acordul privind livrarea acestui sprijin a fost încheiat în anul 2019 și vine în sprijinul eforturilor de reformare și modernizare a capacităților de apărare ale țării noastre, conform standardelor internaționale.

„Sprijinul continuu oferit de partenerii noștri americani demonstrează angajamentul față de procesul de sporire a capabilităţilor militare ale Armatei Naționale. Lotul recepționat din partea Guvernului SUA completează asistența multilaterală oferită de-a lungul celor peste 30 de ani de cooperare moldo-americană și va contribui la asigurarea unor condiții mai bune de instruire pentru efectivul militar în cadrul exercițiilor, antrenamentelor și misiunilor de menținere a păcii”, a spus Anatolie Nosatîi.

La rândul său, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în RM, Laura Hruby, a menționat că această donație simbolizează sprijinul durabil al Statelor Unite pentru poporul Republicii Moldova. „Noul echipament permite Moldovei să-și organizeze, să antreneze și să echipeze mai bine forțele. Prin modernizarea armatei, Moldova este mai bine echipată să-și apere neutralitatea și să promoveze pacea și stabilitatea în regiune”, a spus Laura Hruby.

Prezent la eveniment, congresmanul Doug Lamborn din cadrul Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, a declarat: „Ne mândrim să fim aici, înconjurați de dovezi concludente ale puternicului parteneriat dintre SUA și Republica Moldova în domeniul militar și ale celor 31 de ani de prietenie dintre țările noastre. SUA a oferit în mod constant asistență țării voastre pe segmentul militar. Până în prezent, poporul american a oferit un sprijin în valoare totală de 123 milioane de dolari SUA, materializat prin donații de echipament și prin instruiri în scopul modernizării Forțelor Armate și sporirea capacității sale de apărare a suveranității statului”.

De menționat că asistența, în valoare de peste 3 milioane dolari SUA, a ajuns la Chișinău săptămâna curentă, fiind transportată cu o aeronavă din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA. Lotul conține echipamente de protecție și armament ușor de infanterie. Acesta urmează a fi distribuit în unitățile Armatei Naționale.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share