8 februarie: Un buchet de frezii pentru toate cititoarele noastre

Share

Frezia cucerește prin delicatețea ei, dar și prin parfumul deosebit. Minunatele frezii au o coloristică variată și pot înfrumuseța orice casă sau grădină.

Freziile se află la loc de cinste, alături de celelalte flori de primăvară și poate fi plantată atât în grădină, cât și în ghiveci. Cu toate acestea, pentru că nu rezistă la frig, frumoasele frezii sunt destul de fragile și au nevoie de o îngrijire aparte.

Frezia provine din Africa de Sud și este o rudă apropiată a irisului, floarea incluzând cel puțin 30 specii și peste 300 de hibrizi. Numele de frezia a fost pus de botanistul Christian P. Ecklon în memoria prietenului său bun, Friedrich H.T. Freese, un alt botanist.

Frezia a fost importată pentru prima dată în Europa la sfârșitul secolului XIX. Nu mai puțin de 12 specii de frezii provin din Capul Bunei Speranțe, Africa de Sud și alte două provin din Africa tropicală. Freziile sunt plante erbacee, perene.

Tulpina lungă ce poate avea între 10 și 40 cm are câteva frunze dispuse pe două rânduri, lipsite de pețiol, ca niște săbii. Tija florală este foarte subțire și uneori curbată. Florile de frezii sunt alogame, hermafrodite, protogine și sunt grupate în inflorescențe decorative. Sunt simple sau învolte, au formă de trompetă, sunt foarte delicate, colorate în diverse nuanțe pale – alb, galben, crem, portocaliu, roz, roșu, mov, violet -, fiind plăcut mirositoare.

Tipuri de frezii

În lume există aproximativ 30 de specii de frezii și peste 300 de hibrizi obținuți din acestea.

Freziile diferă în funcție de culoare, formă, dimensiuni și condițiile în care cresc. Iată unele dintre cele mai cunoscute tipuri de frezii:

Ambasador – unul dintre cele mai populare tipuri de frezii, frezia Ambasador produce flori albe de mari dimensiuni cu tulpini rezistente, care pot atinge 60 cm înălțime.

Sunrise – așa cum îi spune numele, acest tip de frezii au nevoie de multă lumină și căldură.

Dalba – o frezie în varietăți de alb care se dezvoltă bine chiar și în zonele mai reci.

Alba – frezia Alba are petale albe și mici detalii galbene și se dezvoltă armonios în zonele cu climat mai rece. Poate ajunge până la 45 cm înălțime.

Texas – are petale galbene și centrul galben. Este printre cele mai parfumate soiuri de frezie.

Blue Bayou – o varietate introdusă în anii 90, are petale în nuanțe de albastru-violet cu mijlocul galben.

Blue Navy – are petale albastru-violet cu detalii albe sau galbene în mijloc.

Bordeaux – are petale în nuanțe de roșu aprins cu mijlocul galben aprins și alb.

Clementine – este un tip de frezii în nuanțe portocalii, care variază de la portocaliu deschis, chiar corai, la portocaliu închis.

Corvette – este o frezie cu petale mari, albe, care par a fi distribuie în valuri și mijlocul alb cu galben.

Cote dAzur – o frezie în nuanțe de lavandă sau violet cu detalii albe și galben pal aproape de mijloc.

Acapulco – are petale roșu-portocalii iar partea centrală este galbenă.

Algarve – o varietate de frezii cu petale duble și nuanțe de albastru deschis până la alb.

Angelique – are formă de trompetă cu petale în nuanțe de galben aprins. Această frezie adoră soarele din zonele semiumbrite.

Ballerina – are petale în nuanțe de alb-crem, floarea semănând mult cu un trandafir.

Bastogne – o frezie cu petale duble în culori de la portocaliu la galben închis.

Duet – sunt frezii cu un colorit inedit, petalele sunt roz-zmeură cu mici picățele roșii pe trei petale.

Mozella – are petale sub formă de trompetă în nuanțe de roz pal cu detalii albe și galbene.

Panda – are petale roz-zmeură cu detalii albe spre centru.

Orlando – are petale mari în nuanțe de portocaliu aprins și galben închis la culoare.

Santana – acest tip de frezie are petale galbene cu detalii albe-crem și un centru galben.

Plantare frezii

Freziile sunt plantate pentru frumusețea și delicatețea lor, însă parfumul lor este cel care cucerește cu adevărat. Totuși, în condițiile climatului temperat caracteristic țării noastre, freziile se cultivă cel mai frecvent în seră, pentru că nu rezistă la temperaturi foarte scăzute.

Totuși, dacă vrem să plantăm frezii în grădină, acest lucru se face ținând cont de temperaturi. Astfel, plantarea bulbilor de frezii se face primăvara, în luna aprilie.

Plantare frezii în grădină

Pentru plantare, alege bulbi sănătoși, care nu sunt moi, cu urme de putrezire sau prea deshidratați. Primele semne ale înfloririi apar după aproximativ 2-3 săptămâni.  Alegeți întotdeauna un loc foarte însorit și protejat de vânt pentru a planta freziile. Este bine să le asigurați suport de susținere sau măcar să le plantați în pâlcuri aglomerate, pentru a se susține unele pe altele.

Dacă plantezi bulbi, sapă gropi de minim 5-10 cm adâncime, iar distanța dintre ei să fie de circa 8-12 cm. Dacă pui bulbi în ghiveci, distanța dintre bulbi trebuie să fie de minim 2-3 cm.

Îngrijire frezii

Florile de frezii trebuie ferite de ger și de îngheț, pentru că nu rezista temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius. Poate cel mai important lucru în îngrijirea freziilor este să le asiguri acces direct la lumina soarelui și în afara bătăii vântului.

Atunci când îngrijești freziile, elimină părțile neînflorite ale plantei sau părțile sale vătămate, pentru a stimula înflorirea. Dacă ai observat că frunzele încep să se ofilească, iar florile s-au trecut, atunci limitează treptat udarea. Este indicat ca înainte să dea bruma de toamna să scoți bulbii din pământ, pentru că sunt sensibili la îngheț. Aceștia se pot replanta în primăvara viitoare, după ce riscul de îngheț a trecut.

Boli și dăunători ai freziilor

Cele mai multe probleme ale freziilor vin din calitatea bulbilor. Dacă sunt mucegăiți sau moi la atingere mai bine se aruncă. De asemenea, este recomandat ca toamna și iarna, după ce bulbii de frezie sunt scoși din pământ, să fie stropiți cu insecticide și fungicide. De asemenea, în cazul freziilor de grădină există și pericolul afidelor. Însă dacă le tratezi cu insecticid, elimini acest pericol. Este bine să aplici tratamente fitosanitare cu insecticide și fungicide o dată la 3-4 săptămâni.

Înmulțirea freziilor

Înmulțirea freziilor se poate face prin bulbi ori semințe. Dacă optezi pentru bulbi

Aspectul bulbilor este foarte important. Astfel, înainte de a-i planta, ai grijă ca bulbii să aibă țesutul dur la palpat și să nu prezinte pete mucegăite. Optează pentru cei care sunt mai mari, pentru a face cât mai multe flori. Primele frezii vor apărea la câteva săptămâni după sădirea bulbilor.

O alternativă la înmulțirea prin bulbi este reprezentată de înmulțirea prin semințe. Din nefericire, reprezintă o operațiune anevoioasă și de durată. Semințele de frezie au nevoie de cel puțin 18 luni pentru a produce flori.

Frezii în ghiveci Plantare frezii în ghiveci

Dacă însă ai ales să plantezi frezii în ghivece, atunci mai bine folosește un mixt alcătuit din părți egale de pământ, turbă și nisip pentru drenaj. În perioada în care frunzele și florile sunt în creștere, plantele trebuie udate regulat. Udarea, în cazul freziilor în ghiveci, trebuie să se facă în cantități moderate.

Cum să faci buchete de frezii frumoase

Culorile variate ale acestei flori oferă posibilitatea de a alege combinații diferite pentru a crea buchete cu frezii. Combinații care arată frumos sunt cele între freziile galbene cu lalele, iriși, levanţică de mare sau floarea sângelui. În plus, buchetele vor fi mult mai interesante, dacă în alcătuirea lor folosești și frunze de ferigă sau asparagus.

Cum păstrăm buchetele de frezii în vază

Îndepărtează frunzele care pot ajunge sub apa. Taie tulpinile florilor în diagonală, pe o porţiune de 3-5 cm, cu un cuţit curat, ascuţit sau cu o foarfecă. Pune buchetul într-o vază încăpătoare, cu apă călduţă, curată şi proaspătă.

Pentru a păstra florile mai multă vreme, adaugă îngrăşământ pentru flori tăiate şi nu poziţiona freziile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire.

La fel ca și minunatele zambile, frezia este folosită pentru obținerea uleiurilor parfumate utilizate în industria cosmetică și aromaterapie.

Intensitatea parfumului de frezie depinde în special de culoare, astfel că o frezie roșie sau roz emite cel mai puternic parfum. Datorită aspectului său gingaș, frezia se utilizează adeseori în buchetele de mireasă.

În plus, este utilizată în mod tradițional pentru a sărbători aniversarea de șapte ani de căsnicie, fiind floarea-simbol a acestei aniversări.

Frezia este considerată floarea persoanelor născute în zodia Săgetătorului. În Europa, în epoca victoriană, frezia simboliza, în limbajul secret al dragostei, încrederea dintre parteneri. Buchetele de frezii colorate divers semnifică frecvent încrederea, echilibrul, comuniunea.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share