Volodimir Zelenski, despre planul Moscovei de a destabiliza Republica Moldova

Share

Planul Rusiei de a înlocui conducerea prooccidentală a Republicii Moldova, descoperit de serviciile de informații ucrainene, a fost confirmat după aceea și de țările europene, susține președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev a declarat, într-un interviu pentru „La Repubblica”, citat de Hotnews, că astfel Kremlinul își dorește acces direct la aeroportul din Chișinău, pentru a putea transporta soldați și echipamente ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre regiunea transnistreană.

„Rușii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova și Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-și pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina – n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele și echipamentul lor? Rușii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chișinău. Așa că trebuie să folosească acest aeroport și toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.

Președintele ucrainean a mai spus că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulțumit pentru informații. „Ea cunoaște foarte bine situația noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

De menționat că autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile președintelui Zelenski. Contact de Moldova 1, serviciul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău a declarat că va reveni cu o reacție oficială mai târziu, iar serviciul de presă al Președinției nu a răspuns apelurilor noastre.

Kremlinul a calificat luni, 20 februarie, relațiile cu Republica Moldova ca fiind „foarte tensionate”. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov, a acuzat liderii de la Chișinău că „urmăresc o agendă anti-rusă” după ce președintele Maia Sandu a declarat recent că Moscova a elaborat un plan de destabilizare a Republicii Moldova. Peskov a amintit și de „forțele de menținere a păcii” pe care Moscova le are staționate în regiunea transnistreană, cerând Chișinăului „să nu agraveze și mai mult situația”.

Comentariile lui Peskov vin în contextul în care la începutul săptămânii trecute președinta Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de destabilizare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Maia Sandu Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

Între timp, Chișinăul a cerut luni Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva oligarhilor fugari „care ani de zile au furat Republica Moldova, iar acum încearcă destabilizarea guvernului și sabotarea procesului de aderare la UE”.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share