Siegfried Mureșan: Georgia riscă să piardă sprijinul UE. Deja a rămas mult în urma Republicii Moldova și a Ucrainei

Share

Continuă protestele violente în capitala Georgiei, unde oamenii sunt nemulțumiți de proiectul de lege al „agenților străini”, după model rusesc. Manifestanții au aruncat cu pietre și obiecte incendiare, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. În acest context, Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE, a afirmat, la interviurile Digi24.ro, că Georgia s-a îndepărtat considerabil de Uniunea Europeană și riscă să piardă sprijinul acesteia daca va continua cu „tendințele nedemocratice”.

Protestele au izbucnit după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind „agenți străini”, despre care criticii spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud. Proiectul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept „agenți străini”, în caz contrar urmând să fie aspru amendate. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită de atunci pentru a suprima disidența. Opoziția a descris-o ca pe o lege în stil rusesc care ar stigmatiza și va pune bariere societății civile și mediei independente din Georgia.

Siegfried Mureșan, vicepreședinte PPE, susține că Georgia a fost un stat care a făcut progrese pe calea apropierii de UE în trecut, dar a rămas în urmă acum.

Tocmai de aceea, anul trecut, UE a oferit Republicii Moldova și Ucrainei statutul de state candidate pentru aderarea la UE și nu i-a oferit acest statut Georgiei. Acolo existau deja probleme de anul trecut, iar acum acestea s-au agravat. Vedem intimidări ale societății civile.

Organizații care primesc mai mult de 20% finanțare din exterior, adică multe organizații care se ocupă de libertatea presei, de drepturile omului, care ajută persoanele refuagiate din Ucraina, ar trebui să se înregistreze ca agenți străini, astfel riscă să fie aspru amendate.

Acestea sunt intimidări a unor entități esențiale pentru democrație, nu este deloc în concordanță cu standardele europene și ceea ce autoritățile din Georgia periclitează parcursul european al țării.

Georgia a rămas deja în urmă față de Rep. Moldova și Ucraina și riscă să rămână și mai mult în urmă.

”E foarte clar că ceea ce autoritățile fac nu se bucură de sprijinul oamenilor. Am văzut că oamenii își doresc în proporție majoritară ceea ce iși doresc și cei din Republica Moldova: modernizare la standardele europene, administrație publică competentă, spitale bune, școli bune, un mod de viață european. Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul din partea UE. UE va ajuta în următoarele luni acele state care își respectă angajamentele, cel mai bun exemplu fiind Republica Moldova. Evident că așteptarea UE este ca oamenii să se poată exprima liber și niciun fel de încercare de intimidare a celor care ies în stradă nu ar fi acceptată de UE.

Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul. Sper să nu se întâmple asta, pentru că și noi ne dorim în vecinătate state sigure, stabile și prospere, dar am și învățat că trebuie să susținem întărirea instituțiilor statului, ONG-uri, un sistem democratic pluripartinic, iar dacă vor exista tendințe nedemocratice în Georgia, UE va fi nevoită să își reducă sprijinul”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share