Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Share

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor.

Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi de liderul USR Cătălin Drulă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis, fostul primar al Capitalei Gabriela Firea şi senatorul Diana Şoşoacă sunt pe primele trei poziţii ca notorietate, Şoşoacă situându-se din acest punct de vedere înaintea lui Kovesi şi Geoană. Clasamentul notorietăţii este încheiat de George Simion, Cătălin Drulă, ultimul fiind Ilie Bolojan.

Directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac remarcă nivelul de încredere în Diana Şoşoacă, despre care afirmă că este „peste aşteptări” şi pe care îl explică prin „existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”.

Firea e mai cunoscută decât Kovesi

Klaus Iohannis este politicianul cu cea mai mare notorietate dintre numele testate, 100% dintre respondenţi declarând că au auzit de el.  Şeful statului este urmat de Gabriela Firea cu o notorietate de 94,6%, Diana Şoşoacă cu 93,8%, Emil Boc cu 93,7%, Mircea Geoană cu 92,2% şi Marcel Ciolacu cu 92%.

86,5% dintre cei intervievaţi spun că au auzit de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, 83,8% de liderul liberal Nicolae Ciucă şi 81,4% de liderul AUR George Simion. Liderul USR Cătălin Drulă beneficiază de o notorietate de 41,6%, în timp ce Ilie Bolojan de 34,3%.

Firea pierde în fața lui Șoșoacă la încredere

Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii cu 36,3% încredere multă şi foarte multă. Secretarul general adjunct al NATO este urmat de Laura Codruţa Kovesi cu 34,3% încredere multă şi foarte multă şi Emil Boc cu 32,4%.

Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 25,3%, Diana Şoşoacă cu 22,7%, Gabriela Firea cu 21,4% şi George Simion cu 20,7%.

În Nicolae Ciucă au încredere multă şi foarte multă 19,1% dintre cei intervievaţi, iar în Klaus Iohannis 16,2%. Ilie Bolojan beneficiază de un capital de încredere de 12,9%, iar Cătălin Drulă de 6,7%.

„Clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de deţinătorii celor mai importante poziţii ocupate de cetăţeni români pe plan internaţional, Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European. Podiumul este completat de primarul Clujului, Emil Boc.

Datele atrag atenţia prin două elemente: faptul că ocupanţii primelor trei locuri nu sunt actori activi în politica naţională, dar performează în domeniile lor de activitate şi nivelul de încredere în Diana Şoşoacă peste aşteptări, ceea ce arată existenţa unor segmente din populaţie care rezonează la mesaje ultra-radicale, un veritabil turnesol al unei stări de nemulţumire profundă”, a precizat Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Olga Golban este noul director al Serviciului Fiscal de Stat

Olga Golban a fost numită în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Decizia a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 21 februarie. „Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi candidatura dnei Olga Golban pentru funcția de directoare a Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data 28 februarie curent și

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share