Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Share

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a fost declarat neconstituțional și dizolvat de Ministerul Justiției, nu pot fi incluși în fracțiuni sau grupuri parlamentare. Din acest motiv, formarea Blocului parlamentar “Victorie-Pobeda” a fost considerată neconstituțională și a fost desființată.

„Am primit o notă informativă privind declararea constituirii grupului parlamentar respectiv, în care este argumentat în conformitate cu regulamentul Parlamentului și în lumina deciziei CC care a declarat neconstituțională gruparea criminală organizată : analizând declarația de constituire a grupului parlamentar, deputații independenți vizați, ex-membrii ai partidului Șor declarat neconstituțional și dizolvat , nu pot face parte din fracțiuni și grupuri parlamentare care conform regulamentului parlamentului au aceleași drepturi și obligații ca și fracțiunile parlamentare.”, a declarat Igor Grosu.

Nouă deputați afiliați fugarului Ilan Șor au anunțat crearea blocului Pobeda. Restricția îi vizează pe cinci deputați din fostul partid Șor – Marina Tauber, sancționată internațional pentru destabilizarea Republicii Moldova, Reghina Apsostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan.

Conform regulamentului Parlamentului, deputații independenți sau neafiliați care nu fac parte dintr-o fracțiune parlamentară pot constitui grupuri parlamentare alcătuite din cel puțin 5 persoane.

Amintim că la 21 aprilie la Moscova a fost creat blocul  pro-rus „Victorie-Pobeda”, format din mai multe partide afiliate lui Ilan Șor, care se ascunde în Rusia. La 22 aprilie autoritățile au confiscat bani în sumă de peste un milion de dolari de la persoane care veneau de la Moscova, unde au participat la evenimentul de lansare a acestui proiect politic, coordonat de oligarhul Ilan Șor, și au încercat să introducă acești bani ilegal în țară.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share