Un caz de rujeolă a fost înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova

Share

Ministerul Sănătății confirmă înregistrarea unui caz de rujeolă pe teritoriul Republicii Moldova, la un copil de trei ani din orașul Soroca, revenit recent din Federația Rusă. La examinarea cazului, s-a constatat că atât copilul, cât și persoanele cu care a contactat nu au fost vaccinate împotriva rujeolei.

„Părinții minorului au solicitat asistență medicală după apariția simptomelor caracteristice bolii. Copilul a beneficiat de tratamentul corespunzător”, precizează Ministerul.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Se manifestă prin febră, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar inițial în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

Rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an, în Republica Moldova, este de 84,2%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%.

Vaccinarea este unica metodă de protecție contra rujeolei. În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă toți părinții să se asigure că copiii lor au beneficiat de vaccinul împotriva acestei infecții, care este foarte sigur si eficient, o singură doză asigurând prevenirea bolii în proporție de 97%.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi / VIDEO

Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, în California, cu Iulia şi Daşa Navalnaia, văduva şi fiica opozantului rus Alexei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, iar şeful Casei Albe a lăudat „un om de un curaj incredibil”. În cadrul acestei întâlniri, care a fost ţinută departe de ochii presă, preşedintele american

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share