OFICIAL: Va fi acreditat un nou sistem de licențiere a activității medicilor

Share

În Moldova va fi introdus un sistem de licențiere a activității medicilor. Declarația îi aparține ministrului Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit ministrului, activitatea fiecărui medic, o dată la cinci ani, va fi supusă unei evaluări, iar dacă medicul nu va fi preocupat de instruirea sa continuă sau în activitatea sa vor fi înregistrate cazuri de malpraxis, acesta va fi retrogradat.

Ala Nemerenco menționează că licențierea activității medicilor este o practică obișnuită în statele europene, iar introducerea unui astfel de sistem de evaluare va exclude persoanele toxice din sistem.

„Vom introduce un sistem de licențiere. Astăzi, orice medic, de când își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie, nu mai are nimeni nicio întrebare la activitatea sa. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze rezultatele activității, faptul că este de bună credință, lucrează asupra sa, urmează cursuri de instruire, nu are înregistrate cazuri de conflict, cazuri de malpraxis. Se coagulează un dosar al medicului. Și o dată la cinci ani are loc evaluarea. El nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își imaginează mulți din sistemul medical, însă dacă nu și-a luat dreptul de practică pentru următoarea perioadă, va exista o concluzie, persoana va fi retrogradată din funcție, trimisă la instruiri plătite din bani proprii. Nu cred că sistemul va pierde. Când există cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, cu persoana respectivă sau fără, nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele profesioniste, cu atitudine, cu capacități”, a spus ministrul Sănătății.

Potrivit ministrului, numărul spitalelor din  Moldova este mult prea mare raportat la numărul populației, iar cea mai mare parte a instituțiilor medicale au o infrastructură învechită. Astfel, trecerea spitalelor raionale în gestiunea ministerului Sănătății va permite reorganizarea și modernizarea lor.

De asemenea, construcția a două spitale regionale noi va oferi pacienților din nordul și sudul țării acces sporit la servicii medicale de calitate.

„Avem 9 spitale municipale, 11 republicane, 34 de spitale raionale, avem multe spitale și un număr total de 17 mii de paturi. În urma analizelor pe care le-am făcut jumătate din ele lucrează ineficient. Rata de ocupare a patului este de 50%, adică pompăm banii în aer, pentru încălzire, electricitate. Infrastructura e proastă și mare. Noi acum ne propunem construcția a două spitale regionale în Bălți și Cahul. Aceste spitale vor deconcentra serviciile înalt calificate din Chișinău ca să oferim acces populației din nordul și sudul republicii la servicii de intervenții chirurgicale complexe, proceduri de tratament oncoterapeutice, ca să nu vină oamenii tocmai la Chișinău”, a mai spus ministrul Sănătății.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în județul Buzău, resimțit și în Republica Moldova

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 pe Richter s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora 0:05, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, România, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), notează Agerpres. Mai mulți internauți din Republica Moldova au scris că au resimțit seismul. Seismul, de intensitate

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share