Hidrogenul câștigă bătălia cu gazul rusesc

Share

Germania a făcut un nou pas major în direcția găsirii unui înlocuitor pe termen lung, mai ecologic și mai eficient pentru gazul rusesc.

Producătorul german de energie RWE și compania norvegiană de stat Equinor au anunțat, joi, planuri pentru construcția unor centrale electrice bazate pe hidrogen în Germania de-a lungul următorilor ani, relatează CNN.

Va fi construit, de asemenea, un gazoduct important între cele două țări pentru alimentarea acestor centrale. De când a început invazia rusească a Ucrainei, guvernul Germaniei s-a străduit să găsească noi surse de energie cu care să înlocuiască gazul și petrolul rusesc, țara fiind una dintre cele mai dependente din Europa de hidrocarburile rusești.

Acordul dintre companiile germană și norvegiană, care nu a fost încă parafat, reprezintă unul dintre eforturile Germaniei de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic.

Guvernul de la Berlin a făcut mari eforturi pentru a-și elimina dependența de gazul rusesc de când Putin a lansat invazia împotriva Ucrainei. „Prin această colaborare, vom întări securitatea energetică pe termen lung a motorului industrial al Europei (n. red. – Germania)”, a declarat Anders Opedal, șeful Equinor, într-un comunicat.

Centralele, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa, inițial, pe bază de gaze naturale produse în Norvegia, urmând să se facă, apoi, tranziția la hydrogen „albastru” ca sursă de alimentare.

Acesta urmează să fie pompat printr-un gazoduct subacvatic care va conecta Norvegia de Germania. Peste 95% din dioxidul de carbon degajat din producția de hidrogen va fi capturat și ținut sub apă, au mai transmis cele două companii.

Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați până în 2030. Scopul final este producerea de așa-zis hidrogen „verde”, folosind energie regenerabilă produsă prin centrale eoliene.

„Există o nevoie urgentă a crește rapid economia bazată pe hidrogen. Hidrogenul albastru în cantități mari poate să fie un început, în ideea conversiei ulterioare la o sursă de hidrogen verde”, a spus Markus Krebber, directorul executiv al RWE.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share