Hidrogenul câștigă bătălia cu gazul rusesc

Share

Germania a făcut un nou pas major în direcția găsirii unui înlocuitor pe termen lung, mai ecologic și mai eficient pentru gazul rusesc.

Producătorul german de energie RWE și compania norvegiană de stat Equinor au anunțat, joi, planuri pentru construcția unor centrale electrice bazate pe hidrogen în Germania de-a lungul următorilor ani, relatează CNN.

Va fi construit, de asemenea, un gazoduct important între cele două țări pentru alimentarea acestor centrale. De când a început invazia rusească a Ucrainei, guvernul Germaniei s-a străduit să găsească noi surse de energie cu care să înlocuiască gazul și petrolul rusesc, țara fiind una dintre cele mai dependente din Europa de hidrocarburile rusești.

Acordul dintre companiile germană și norvegiană, care nu a fost încă parafat, reprezintă unul dintre eforturile Germaniei de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2030 și de a-și decarboniza sectorul energetic.

Guvernul de la Berlin a făcut mari eforturi pentru a-și elimina dependența de gazul rusesc de când Putin a lansat invazia împotriva Ucrainei. „Prin această colaborare, vom întări securitatea energetică pe termen lung a motorului industrial al Europei (n. red. – Germania)”, a declarat Anders Opedal, șeful Equinor, într-un comunicat.

Centralele, deținute în comun de RWE și Equinor, vor funcționa, inițial, pe bază de gaze naturale produse în Norvegia, urmând să se facă, apoi, tranziția la hydrogen „albastru” ca sursă de alimentare.

Acesta urmează să fie pompat printr-un gazoduct subacvatic care va conecta Norvegia de Germania. Peste 95% din dioxidul de carbon degajat din producția de hidrogen va fi capturat și ținut sub apă, au mai transmis cele două companii.

Equinor intenționează să dezvolte o capacitate de producție de 2 gigawați până în 2030. Scopul final este producerea de așa-zis hidrogen „verde”, folosind energie regenerabilă produsă prin centrale eoliene.

„Există o nevoie urgentă a crește rapid economia bazată pe hidrogen. Hidrogenul albastru în cantități mari poate să fie un început, în ideea conversiei ulterioare la o sursă de hidrogen verde”, a spus Markus Krebber, directorul executiv al RWE.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share