Economia Statelor Unite merge ca pe roate, nici vorbă de criză economică

Share

Criza cea mare încă nu a venit în SUA, iar datele oficiale o confirmă. S-au făcut angajări pe bandă rulantă toată luna ianuarie, iar recesiunea pare să fie încă departe. Economica Americii a continuat să prospere, în ciuda eforturilor Rezervei Federale de a reduce cererea, pentru stoparea inflației, scriu jurnaliștii de la Financial Times.

517.000 de locuri de muncă au fost create doar în prima lună a anului în cea mai mare economie a lumii, aproape dublu față de decembrie 2022, când au fost raportate 260.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, în ianuarie 2023 rata șomajului a scăzut la un minim istoric de 3,4%.

Piețele financiare au fost „bullish” miercuri, 1 februarie 2023, după ce Jerome Powell, șeful FED (Băncii Federale Americane) a anunțat majorarea ratei dobânzii cu doar 0,25%, după majorări consecutive cu 0,50%. Oficialul american a răspuns la toate întrebările jurnaliștilor și a dat mai degrabă impresia că este optimist vizavi de economia SUA, în contextul conglomeratului de crize ce se manifestă la nivel global, declanșat odată cu perioada COVID.

Jerome Powell și-a exprimat speranța că recesiunea poate fi împiedicată, iar cu ajutorul politicilor FED, inflația ar putea reveni la 2%, deci la nivelul de dinainte de explozia din 2021. Totuși, pe termen mediu și lung, bancherul nu vede o relaxare a politicii ratei dobânzii.

Piețele financiare au reacționat rapid, în urma ședinței lunare a FED. Dacă vorbim despre piața crypto, euforia a fost puternică: Bitcoin a crescut cu aproximativ 4%. A urcat de la 23.000 de dolari/unitate, la 24.000 de dolari/unitate, iar valoarea Ethereum s-a apreciat cu peste 6%. Astfel, a ajuns la peste 1.670 de dolari/unitate.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share