Producătorii de struguri de masă înregistrează dinamici pozitive la export

Share

Producătorii și exportatorii de struguri de masă s-au întrunit, astăzi, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, pentru a discuta despre situația curentă din sector. Astfel, s-a pus accentul pe activitatea de comerț extern, prețul actual de achiziție a strugurilor de masă și perspectivele de sporire a competitivității strugurilor autohtoni pe piața europeană.

Potrivit lui Gheorghe GABERE, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă din Moldova, în prezent, strugurii de masă autohtoni ajung în 22 de țări, fiind înregistrată o dinamică pozitivă a exportului. Printre principalele destinații de export sunt: România, Federația Rusă, Kazahstan, țările baltice, Polonia, ș.a.

Totodată, a menționat că piața europeană este promițătoare, însă viticultorii trebuie să întreprindă activități de reînnoire a sortimentului de struguri și să identifice soiurile înalt productive, cu calități solicitate de consumator.

Actualmente, pe teritoriul țării noastre predomină soiul Moldova, ce ocupă circa 90% din structura plantațiilor viticole.
Anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri de masă. Acum, strugurii pentru export costă circa 16 lei/kg, iar cei de calitate superioară sunt livrați la prețul de 20 lei /kg.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share