NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Misiunea Artemis 1 este primul pas în planul NASA de a se întoarce pe Lună, pentru prima oară în 50 de ani, și în cele din urmă de a ajunge pe Marte în anii 2030
Share

După două încercări eșuate ale misiunii Artemis I, NASA a lansat cu succes megaracheta Space Launch System, cu destinația spre Lună, care va călători dincolo de fața nevăzută a Lunii și înapoi, adică mai departe decât orice altă nava spațială locuibilă de până acum.

Racheta a fost lansată la ora 08:48 (ora Moldovei), în dimineața zilei de miercuri, 16 noiembrie, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Până la ora 08:57 (ora Moldovei), NASA a anunțat că racheta SLS efectuase întreruperea motorului principal, parte din misiune. Motoarele RS-25 s-au oprit și treapta centrală s-a separat.

Cât va dura misiunea Artemis I?

Următorul pas va fi activarea panourilor solare astfel încât racheta să fie alimentată de Soare. Testul de zbor s-a desfășurat fără echipaj și va presupune o călătorie de 64.000 de kilometri dincolo de fața nevăzută a Lunii, potrivit Science Alert.

Misiunea va dura 25 de zile, 11 ore și 36 de minute. Racheta Space Launch System (SLS) se va prăbuși în ocean pe Pământ la data de 11 decembrie 2022, după ce va călători o distanță de 2,09 milioane de kilometri.

Artemis I este prima misiune dintr-o serie complexă, concepută pentru a aduce oamenii înapoi pe Pământ pentru prima oară din decembrie 1972.

Noua rachetă SLS este cea mai puternică rachetă lansată vreodată de NASA și nu va călători doar spre Lună, adică mai departe decât orice altă navă spațială construită pentru oameni, ci va lansa, de asemenea, niște mici sateliți.

Când ar putea avea loc prima misiune Artemis cu echipaj uman?

La bordul capsulei Orion se află o combinație ciudată de manechine, artefacte, amintiri și indicatoare pentru gravitație zero. Scopul este de a exersa operarea navei spațiale și de a testa condițiile pentru echipaj astfel încât NASA să fie sigură că nava spațială este sigură pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman.

În 2024, NASA plănuiește să lanseze Artemis 2, prima misiune Artemis cu echipaj uman în spațiu, folosind o versiune chiar mai puternică a rachetei Space Launch System.

Misiunea Artemis 3 este programată pentru 2025, cu scopul de a trimite prima femeie și prima persoană de culoare la polul sudic al Lunii. În 2027, misiunea Artemis 4 va duce astronauții la baza lunară numită Gateway.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Biden s-a întâlnit cu văduva și fiica lui Navalnîi / VIDEO

Joe Biden s-a întâlnit joi, la San Francisco, în California, cu Iulia şi Daşa Navalnaia, văduva şi fiica opozantului rus Alexei Navalnîi care a murit în închisoare săptămâna trecută, iar şeful Casei Albe a lăudat „un om de un curaj incredibil”. În cadrul acestei întâlniri, care a fost ţinută departe de ochii presă, preşedintele american

Browser-ul Chrome lansează o funcţie de scris cu ajutorul AI

Google a început să implementeze în browser-ul Chrome o facilitate care foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta utilizatorii să compună sau să completeze diverse texte. Bazată pe modelul lingvistic Gemini, care tocmai şi-a pierdut temporar abilitatea de a genera imagini istorice din cauza inexactităţilor flagrante produse, noul instrument se numeşte „Help me write”. Help me

Marko Șevcenko: Coloana a 5-a reprezintă un pericol mare pentru Ucraina și R.Moldova

„Coloana a 5-a a fost și este un mare pericol pentru Ucraina și, la fel, Republica Moldova. De acest lucru trebuie să se ocupe instituțiile care se ocupă de securitate. Faptele care reies inclusiv din mass-media arată că acest lucru trebuie luat în foarte serios”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, într-un interviu

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share