NASA a lansat cea mai puternică rachetă construită vreodată

Misiunea Artemis 1 este primul pas în planul NASA de a se întoarce pe Lună, pentru prima oară în 50 de ani, și în cele din urmă de a ajunge pe Marte în anii 2030
Share

După două încercări eșuate ale misiunii Artemis I, NASA a lansat cu succes megaracheta Space Launch System, cu destinația spre Lună, care va călători dincolo de fața nevăzută a Lunii și înapoi, adică mai departe decât orice altă nava spațială locuibilă de până acum.

Racheta a fost lansată la ora 08:48 (ora Moldovei), în dimineața zilei de miercuri, 16 noiembrie, de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Până la ora 08:57 (ora Moldovei), NASA a anunțat că racheta SLS efectuase întreruperea motorului principal, parte din misiune. Motoarele RS-25 s-au oprit și treapta centrală s-a separat.

Cât va dura misiunea Artemis I?

Următorul pas va fi activarea panourilor solare astfel încât racheta să fie alimentată de Soare. Testul de zbor s-a desfășurat fără echipaj și va presupune o călătorie de 64.000 de kilometri dincolo de fața nevăzută a Lunii, potrivit Science Alert.

Misiunea va dura 25 de zile, 11 ore și 36 de minute. Racheta Space Launch System (SLS) se va prăbuși în ocean pe Pământ la data de 11 decembrie 2022, după ce va călători o distanță de 2,09 milioane de kilometri.

Artemis I este prima misiune dintr-o serie complexă, concepută pentru a aduce oamenii înapoi pe Pământ pentru prima oară din decembrie 1972.

Noua rachetă SLS este cea mai puternică rachetă lansată vreodată de NASA și nu va călători doar spre Lună, adică mai departe decât orice altă navă spațială construită pentru oameni, ci va lansa, de asemenea, niște mici sateliți.

Când ar putea avea loc prima misiune Artemis cu echipaj uman?

La bordul capsulei Orion se află o combinație ciudată de manechine, artefacte, amintiri și indicatoare pentru gravitație zero. Scopul este de a exersa operarea navei spațiale și de a testa condițiile pentru echipaj astfel încât NASA să fie sigură că nava spațială este sigură pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman.

În 2024, NASA plănuiește să lanseze Artemis 2, prima misiune Artemis cu echipaj uman în spațiu, folosind o versiune chiar mai puternică a rachetei Space Launch System.

Misiunea Artemis 3 este programată pentru 2025, cu scopul de a trimite prima femeie și prima persoană de culoare la polul sudic al Lunii. În 2027, misiunea Artemis 4 va duce astronauții la baza lunară numită Gateway.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share