James Webb – 6 luni de imagini inedite

James Webb - 6 luni de imagini inedite
Share

Au trecut șase luni de când telescopul spațial James Webb a început să transmită imagini uluitoare ale cosmosului înapoi pe Pământ. Imaginile au dus la noi descoperiri despre univers, inclusiv formarea stelelor, evoluția găurilor negre și compoziția planetelor din alte sisteme solare.

Telescopul Webb al NASA – o colaborare între Statele Unite, Europa și Canada – a fost lansat în ziua de Crăciun 2021. Cu toate acestea, abia pe 12 iulie 2022, președintele american Joe Biden a lansat oficial primul set de fotografii realizate de cei 10 miliarde de dolari. telescop, că primele sale imagini au fost văzute de lume.

Iată o privire la unele dintre cele mai bune imagini capturate de telescop în ultimele șase luni.

Cluster de galaxii (Prima imagine Deep Field al telescopului)
James Webb - 6 luni de imagini inedite - Cluster de galaxii (Prima imagine Deep Field al telescopului)
James Webb – 6 luni de imagini inedite – Cluster de galaxii (Prima imagine Deep Field al telescopului)

Primul set de imagini făcute de telescop și dezvăluite de NASA este un cluster de galaxii cunoscut sub numele de SMACS 0723, care conține mii de galaxii. NASA a numit imaginea „cea mai profundă și mai clară vedere în infraroșu a universului de până acum” și a spus că arată galaxiile așa cum au apărut în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Oamenii de știință descriu telescopul ca privind înapoi în timp. Acest lucru se datorează faptului că poate vedea galaxii care sunt atât de departe încât lumină din acele galaxii are nevoie de miliarde de ani să ajungă la telescop.

Nebuloasa Carina
James Webb - 6 luni de imagini inedite - Nebuloasa Carina
James Webb – 6 luni de imagini inedite – Nebuloasa Carina

De asemenea, parte a primului set de imagini lansat de NASA, această imagine arată pepinierele stelare în curs de dezvoltare într-o regiune de formare a stelelor numită NGC 3324 din Nebuloasa Carina. NASA spune că pepinierele stelare și stelele individuale care sunt văzute în imagine sunt complet ascunse în imaginile cu lumină vizibilă. „Din cauza sensibilității lui Webb la lumina infraroșie, acesta poate privi prin praful cosmic pentru a vedea aceste obiecte”, se spune. Un succesor al telescopului spațial Hubble, Webb este capabil să folosească spectrul infraroșu pentru a-și captura imaginile, în timp ce predecesorul său a folosit în principal lungimi de undă optice și ultraviolete.

Atmosfera unei planete îndepărtate
James Webb - 6 luni de imagini inedite - Atmosfera unei planete îndepărtate
James Webb – 6 luni de imagini inedite – Atmosfera unei planete îndepărtate

Această observație de la telescopul Webb surprinde măsurători detaliate ale unei atmosfere planetare aflate la 1150 de ani lumină distanță. Printre descoperirile din această atmosferă se numără semnătura distinctă a apei. NASA spune că astfel de imagini arată „rolul semnificativ pe care telescopul îl va juca în căutarea unor planete potențial locuibile în următorii ani”. Planeta analizată aici, cunoscută sub numele de WASP-96b, este una dintre cele peste 5.000 de exoplanete confirmate din Calea Lactee, potrivit NASA. Are o masă mai mică de jumătate din cea a lui Jupiter, o temperatură mai mare de 500°C și orbitează în jurul stelei sale asemănătoare Soarelui o dată la 3,5 zile pământene.

Jupiterul feeric
James Webb - 6 luni de imagini inedite Jupiter feeric
James Webb – 6 luni de imagini inedite – Jupiter feeric

Telescopul Webb a capturat noi imagini ale lui Jupiter în august, încântând internetul cu imaginea compozită a planetei din trei filtre infraroșu. Marea Pată Roșie a lui Jupiter – o furtună atât de mare încât ar putea conține întregul Pământ – este afișată în alb în loc de roșu și cu detalii clare. NASA spune că pata pare albă, la fel ca și unii dintre norii din jurul planetei, deoarece reflectă o cantitate mare de lumină și conține ceață de mare altitudine.

Inelele lui Neptun
James Webb - 6 luni de imagini inedite - Inelele lui Neptun
James Webb – 6 luni de imagini inedite – Inelele lui Neptun

În sistemul nostru solar, Webb și-a îndreptat privirea către Neptun: imaginea planetei înghețate care surprinde unele dintre cele mai clare vederi ale inelelor sale. Fotografia arată, de asemenea, șapte dintre cele 14 luni cunoscute ale lui Neptun. În timp ce Neptun apare albastru la lungimile de undă vizibile, cauzate de cantități mici de metan gazos, camera cu infraroșu apropiat a lui Webb nu arată albastrul în această imagine. „Gazul metan absoarbe atât de puternic lumina roșie și infraroșie, încât planeta este destul de întunecată la aceste lungimi de undă aproape de infraroșu, cu excepția cazului în care sunt prezenți nori de mare altitudine”, a spus NASA.

Stâlpii Creației
Stâlpii Creației James Webb - 6 luni de imagini inedite
Stâlpii Creației James Webb – 6 luni de imagini inedite

Noua viziune a lui Webb asupra Stâlpilor Creației arată o imagine minunat de clară a evenimentului ceresc, în care noi stele se formează în nori denși de gaz și praf. Stâlpii au captat imaginația oamenilor când telescopul spațial Hubble de la NASA a început să trimită imagini cu acest fenomen în 1995, inclusiv fotografia din stânga făcută în 2014. Imaginea din dreapta este creată de la camera cu infraroșu apropiat a lui Webb și arată prezența a mult mai multe stele, care se formează din norii prăfui de-a lungul a milioane de ani.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Anunț important: Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și-a dat demisia

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat plecarea din funcție a ministrului Finanțelor, Petru Rotaru. Informația a fost făcută publică printr-o postare pe Facebook, în care premierul a mulțumit lui Rotaru pentru contribuțiile sale semnificative la Ministerul Finanțelor. Recean a evidențiat realizările lui Rotaru în executarea bugetului de stat, consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri

Vasile Tarlev Intră în cursa pentru Președinția Republicii Moldova

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna acestui an. Aceasta vine în contextul solicitărilor și îndemnurilor din partea cetățenilor, care au determinat decizia sa de a se implica mai activ în viața politică și economică a țării. Tarlev, într-o declarație recentă, a

Micii producători vor putea beneficia de granturi de până la 500 de mii de lei

Guvernul a aprobat, astăzi, Programul de sprijin al micilor producători. Acesta prevede că micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor primi finanțare nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional, dar nu mai mult de 500

Șefa statului a discutat cu 28 de șefi de raioane despre referendumul de aderare la UE

Președinta Maia Sandu a avut o nouă rundă de consultări despre organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Șefa statului a discutat cu 28 de președinți și vicepreședinți de raioane și i-a chemat să susțină și să promoveze parcursul european al țării, subliniind că integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților, indiferent de

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share