Cometa verde – vizibilă cu ochiul liber

O cometă cu nuanțe verzi din sistemul solar exterior va treace prin vecinătatea Pământului în începutul lui februarie, pentru prima dată în 50.000 de ani.
Share
Cum să urmăriți „Cometa verde” pe cerul nopții

O cometă cu nuanțe verzi din sistemul solar exterior va treace prin vecinătatea Pământului în zilele următoare, pentru prima dată în 50.000 de ani.

Cometa a câștigat în mod constant luminozitate și se va apropia pe 2 februarie, când se va afla la 46,4 milioane de mile de planetă – de 110 de ori distanța până la Lună. Din emisfera nordică, este posibil ca cometa să fie puțin vizibilă cu ochiul liber.

Dar nu trebuie să așteptați până în februarie pentru a observa acest vizitator. Weekendul care urmează poate oferi oportunități de vizionare favorabile cu un binoclu, atunci când luna nouă creează ceruri mai întunecate.

Care este numele cometei?

Cometa este cunoscută ca C/2022 E3 (Z.T.F.) deoarece astronomii au descoperit-o în martie 2022 folosind un telescop de pe Muntele Palomar din California, numit Zwicky Transient Facility (sau Z.T.F.).

La acea vreme, intrusa cosmică se afla chiar în interiorul orbitei lui Jupiter și de aproximativ 25.000 de ori mai slabă decât cea mai slabă stea vizibilă cu ochiul liber. Dar Z.T.F., cu o cameră care are un câmp vizual larg, scanează întreg cerul vizibil în fiecare noapte și este potrivit pentru a descoperi astfel de obiecte.

Ce sunt cometele și de ce aceasta este verde?

Cometele sunt aglomerări de praf și gaze înghețate, uneori descrise de astronomi drept „bulgări de zăpadă murdari”. Se crede că majoritatea provin din zonele îndepărtate și înghețate ale sistemului solar, unde agitațiile gravitaționale îi împing uneori spre soare – o interacțiune care le transformă în obiecte cosmice superbe.

Când își părăsesc habitatul, căldura de la soare le erodează suprafețele și încep să arunce gaze și praf formând un nucleu strălucitor, cunoscut sub numele de comă, și o coadă ca o flacără care se poate întinde pe milioane de mile.

Sunt în viață”, a spus Laurence O’Rourke, astronom la Agenția Spațială Europeană. „Când sunt departe de soare, dorm, iar când se apropie de soare, se trezesc.”

C/2022 E3 (Z.T.F.), de exemplu, strălucește acum în verde, deoarece radiația ultravioletă de la soare este absorbită de o moleculă din cometă numită carbon diatomic – adică doi atomi de carbon fuzionați împreună. Reacția emite lumină verde.

Cât de strălucitoare va fi această cometă?

Luminozitatea cometelor poate fi imprevizibilă. Când oamenii de știință au descoperit pentru prima dată obiectul anul trecut, știau doar că are potențialul de a fi vizibil de pe Pământ.

„Deoarece fiecare cometă este propria sa ființă vie, nu știi cum va reacționa până nu trece de soare”, a spus dr. O’Rourke.

Cometa C/2022 E3 (Z.T.F.) și-a făcut cea mai apropiată apropiere de Soare pe 12 ianuarie, iar cometa se strălucește acum în mod constant pe măsură ce se balansează spre Pământ. Deși cometa nu va trece pe lângă noi până pe 2 februarie, este deja aproape vizibilă cu ochiul liber – un semn încurajator pentru oportunități de vizionare, a spus Mike Kelley, astronom la Universitatea din Maryland și co-conducătorul sistemului solar. grup de lucru de la Zwicky Transient Facility.

Totuși, a vedea cometa ar putea „necesita cer întunecat și un observator experimentat”, a spus dr. Kelly.

În plus, cometele ne pot surprinde întotdeauna. Uneori poate avea loc o mare explozie de gaz și praf, iar cometa poate deveni brusc mai strălucitoare chiar și după ce a lăsat soarele în urmă.

Cum observ cometa verde?

Pentru a prinde cometa, priviți spre nord.

Pe 21 ianuarie, noaptea lunii noi și, prin urmare, a celei mai întunecate ceruri, cometa va fi aproape de Draco — constelația în formă de dragon care se întinde între Carul Mare și Carul Mic.

În nopțile următoare, cometa se va strecura de-a lungul cozii dragonului. Și pe 30 ianuarie, cometa se va afla direct între „cupa” Carului Mare și Polaris, Steaua Polară. Dacă sunteți obișnuit să găsiți Steaua Polară urmând cele două stele de la capătul cupei Carului Mare, atunci ar trebui să puteți observa cometa. Pur și simplu scanați acea linie imaginară până când vedeți o pată slabă.

Este posibil ca cometa să fie încă prea slabă sau ar putea exista prea multă poluare luminoasă. Încercați cu un binoclu.

„Chiar și cu un binoclu relativ modest, caracterul pudrat, neclar sau fumuriu al „stelei” ar trebui să clarifice că este o cometă”, a spus E.C.Krupp, directorul Observatorului Griffith din Los Angeles.

Un telescop vă va ajuta să observați culorile și detaliile mai fine, inclusiv coma strălucitoare a cometei și coada lungă.

Dr. Krupp recomandă să priviți în acest weekend când faza lunii este nouă și, prin urmare, nu va arunca o strălucire peste cer. Dar cometa va deveni mai strălucitoare pe măsură ce se va apropia de Pământ și va fi mai ușor de observat spre sfârșitul lunii. Dacă așteptați până atunci, poate doriți să încercați dimineața devreme, după ce luna s-a apus.

De ce sunt astronomii încântați de această cometă verde?

Cometele sunt relicte ale sistemului solar timpuriu și ar fi putut fi responsabile pentru însămânțarea Pământului timpuriu cu elementele de bază ale vieții.

Este într-adevăr o situație în care cel mai probabil nu am exista fără dânsele”, a spus dr. O’Rourke.

Și totuși nu avem multe oportunități de a studia aceste obiecte, având în vedere că doar câteva în fiecare an sunt suficient de strălucitoare pentru a fi văzute cu ochiul liber. Ca atare, astronomii cometari de pe tot globul vor observa C/2022 E3 (Z.T.F.) în următoarele luni.

Căutăm locul sistemului nostru solar în univers”, a spus dr. Kelley, care va folosi telescopul spațial James Webb pentru a observa cometa la sfârșitul lunii februarie. El vrea să înțeleagă mai bine cum s-a format planeta noastră pentru a observa condițiile apariției vieții pe Pământ.

Dar dr. Kelley și alții trebuie să lucreze repede. După o scurtă apariție pe cerul nopții, nu este clar unde poate ajunge C/2022 E3 (Z.T.F.). Deoarece aceste obiecte sunt atât de slab legate de sistemul nostru solar, influența gravitațională a soarelui ar putea forța cometa să facă o altă călătorie în jurul stelei noastre – poate să nu se întoarcă pentru încă 50.000 de ani. Sau soarele ar putea arunca cometa din sistemul solar.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share