Platforma Femeilor Deputate, la lansarea Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin

Share

Astăzi în Republica Moldova a demarat Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfășura în perioada 23 ianuarie – 4 februarie 2023.

Săptămâna este organizată în țara noastră pentru al 11-lea an consecutiv, iar anul acesta, pentru prima oară, campania ia start pe platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

Deputata Marcela Adam a anunțat, în deschiderea evenimentului, că anul acesta Platforma va fi implicată activ în campanie, mulțumind Ministerului Sănătății și partenerilor de dezvoltare pentru inițiative și suport.

„Astăzi, cu toții împreună ne putem conjuga eforturile pentru a preveni cancerul de col uterin, or informarea și conștientizarea mecanismelor de prevenire a acestei boli pot salva vieți. Cu toții putem eradica această boală, atunci când ne informăm și informăm pe alții. Platforma Femeilor Deputate își propune să fie o voce puternică a tuturor femeilor din Republica Moldova”, a declarat Marcela Adam.

Sloganul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova în 2023 este „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!” Cele două măsuri – testarea citologică și vaccinarea – pot preveni boala în totalitate.

În Republica Moldova, atât vaccinarea contra HPV, cât și testul citologic sunt servicii care se oferă gratuit la medicul de familie. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și neasigurate medical, sunt îndemnate să se adreseze medicului de familie și să efectueze testul citologic de prevenție, care se face o dată la trei ani.

De asemenea, părinții sunt îndemnați să fie proactivi pentru a vaccina fetele și băieții începând cu vârsta de 10 ani împotriva infecției cu virusul papillomei umane (HPV), care este cauza principală a acestui tip de cancer.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că cancerul de col uterin este unica patologie oncologică, care are șansa să fie eliminată totalmente printr-un șir de acțiuni. „De aceea trebuie să ne fortificăm și să ne unim eforturile pentru ca nicio femeie să nu decedeze în urma acestei patologii”, a spus ministra.

Ala Nemerenco a menționat că eradicarea cancerului de col uterin este unul din cele mai importante obiective pentru perioada până în anul 2030.

La evenimentul de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin au participat și femei campioane care au reușit să prevină cancerul de col uterin grație testării citologice și depistării la timp a leziunilor precanceroase, inclusiv mame cu copii, precum și o mamă cu fiica sa vaccinată împotriva infecției cu HPV.

Invitatele au îndemnat toate femeile din Moldova să beneficieze de oportunitatea de a-și proteja sănătatea, prin vaccinarea împotriva infecției cu HPV și testarea citologică regulată.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin va include mai multe evenimente și acțiuni de sensibilizare publică organizate la nivel național și în localitățile din țară. Ca și în alți ani tinerii vor fi implicați pentru a distribui materiale informaționale și a reaminti mesajele campaniei.

O noutate a acestui an este implicarea activă a mai multor companii private, care vor promova activ mesajele campaniei ca parte a acțiunilor de responsabilitate socială.

Cancerul de col uterin rămâne să fie o problemă de sănătate publică majoră în Republica Moldova, anual din cauza acestei maladii mor în jur de 160 de femei. Cele mai multe femei afectate sunt tinere cu vârsta de 35-45 de ani. În același timp, se atestă tendințe pozitive în depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin, care sunt tratate cu succes.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share