OFICIAL: Va fi creată Cartea Roșie a oligarhilor din R.Moldova

Share

Statutul de oligarh în Republica Moldova va putea fi atribuit prin Hotărâre de Parlament, iar persoanele recunoscute astfel vor avea o serie de interdicții legale. Ministerul Justiției a publicat pentru consultări publice proiectul de Lege cu privire la limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică (deoligarhizare).

Astfel, documentul definește temeiurile juridice și organizatorice pentru funcționarea unui sistem de prevenire a amenințărilor la adresa drepturilor omului, securității naționale și dezvoltării economice, asociate cu influența excesivă din partea unor persoane care dețin o pondere economică și politică în viața publică (oligarhi), conținutul și procedura de aplicare a măsurilor de prevenire.

Potrivit proiectului, va fi considerat oligarh sau persoană care deține o influență economică și politică excesivă în viața publică – cetățeanul Republicii Moldova care este sau a fost implicată în viața politică în prezent sau în ultimii 5 ani și/sau exercită sau a exercitat în ultimii 5 ani o influență excesivă sau presiuni asupra unor autorități ale statului/persoane expuse politic.

De asemenea, în privința acestor persoane pot fi reținute cel puțin două din următoarele circumstanțe:

 • exercită o influență semnificativă asupra mass-mediei;
 • are o valoare confirmată a activelor personale și a entităților comerciale în care aceasta este beneficiar ce depășește cuantumul de 50.000 salarii medii lunare prognozate pe economie;
 • este beneficiarul efectiv sau deține controlul unei entități comerciale care, după intrarea în vigoare a prezentei legi, ocupă o poziție dominantă pe piață, conform Legii concurenței nr. 183/2012, și menține sau consolidează această poziție pe parcursul unui an consecutiv, sau este vizată într-o decizie a Consiliului Concurenței privind încălcarea regimului concurenței loiale, precum și în cazurile în care persoana este beneficiar efectiv sau deține controlul unei entități comerciale care a efectuat investiții în domenii de importanță strategică pentru securitatea statului conform Legii nr. 174/2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului;
 • a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau fapte conexe actelor de corupție;
 • este subiectul unor măsuri restrictive internaționale, impuse prin intermediul rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, prin actele Uniunii Europene, prin actele și deciziile adoptate de alte organizații.
  Proiectul prevede și existența unui Registru al oligarhilor/persoanelor care dețin o pondere economică și politică semnificativă în viața publică, din care va putea fi solicitată radierea, în cazul probării încetarea incidenței circumstanțelor prin care a obținut această calitate.
  Pentru recunoașterea persoanelor ca fiind oligarh/ persoană având o influență economică și politică excesivă în viața publică, pe lângă Guvern va fi constituit Comitetul național deoligarhizare, care va examina sesizările privind recunoașterea oligarhilor.
  Din componența Comitetului vor face parte: Prim-ministru, prim-viceprim-ministru, viceprim-miniștri, Ministrul Justiției, Ministrul Economiei, Ministrul Finanțelor, Ministrul Afacerilor Interne, Guvernator al unității teritoriale autonome Găgăuzia (Gagauz-Yeri), Directorul Serviciilor de informații și securitate, Președintele Consiliului Audiovizualului, Președintele Consiliului Concurenței, Președintele Comisiei electorale centrale, Procurorul General, Directorul Centrului Național Anticorupție.
  Dreptul de sesizare a Comitetului îl vor avea: un membru a Comitetului, deputat în Parlament, Guvernatorul BNM, Președintele Consiliului de administrație al Comisie Naționale a pieței financiare, Directorul Serviciului de prevenire și combaterea spălării banilor, Directorul Serviciului Fiscal de stat.
  Potrivit proiectului, la propunerea Comitetului național deoligarhizare, Hotarârea de a recunoaște persoana ca având o influență excesivă economică și politică în viața publică (oligarh) va fi adoptată de Parlament, cu votul a 3/5 din deputații aleși. Hotărârea va putea fi contestată de persoana vizată la Curtea Supremă de Justiție.
  Persoanei recunoscute ca având o influență excesivă economică și politică în viața publică (oligarh) și înregistrată în Registrul special i se va interzice, direct sau prin persoane afiliate:
 • de a finanța partidele politice și/sau a campaniilor electorale;
 • de a participa la privatizarea bunurilor proprietate publică, de a primi în concesiune bunuri publice, sau de a încheia parteneriate publice-private;
 • de a finanța sau organiza întruniri sau demonstrații cu revendicări politice.
  Dacă un partid politic va accepta finanțarea de la o persoană declarată ca oligarh, acest partid este exclus din cursa electorală.
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share