Moldova a participat la Summitul Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră

Share

Republica Moldova a participat la cea de-a 42-a sesiune a Organului Executiv al Convenției privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi (CLRTAP), care a avut loc în perioada 12-16 decembrie curent, la Geneva, Elveția. Republica Moldova a anunțat că se retrage din grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (Grupul EECCA).

Decizia Republicii Moldova de a se retrage din grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală a fost luată deoarece: Republica Moldova împreună cu Ucraina, Georgia, fiind țări candidate la UE, și-au asumat angajamente care să promoveze prioritățile Uniunii Europene în domeniul mediului, multe din ele vin în contradicție cu cele ale grupul care promovează ratificarea și punerea în aplicare a Protocolului Goteborg în regiunea Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală (Grupul EECCA); grupul poartă un caracter informal de coordonare în cadrul UNECE; Ucraina, RM și Georgia ar putea pune bazele unui noi grup regional de coordonare, cu viziuni mai apropiate de politicele UE în domeniul mediului sau pot deveni membre ale grupului regional al Europei de Vest etc.

Pe 13 decembrie curent, a avut loc sesiunea tematică privind barierele în calea ratificării și implementării Protocolului pentru oprirea acidifierii, eutrofizării și nivelului de ozon troposferic, numit Protocolul de la Goteborg (PG). Documentul a fost modificat în 2012, dar până în prezent țările întâmpină dificultăți în implementare, iar multe părți la convenție nu au ratificat protocolul.

Pe parcursul anului 2022, Secretariatul CLRTAP a efectuat evaluări tehnice în mai multe țări, inclusiv în Moldova pentru a examina barierele de punere în aplicare a protocoalelor convenției, în special, a Protocolului Goteborg. Republica Moldova a aderat la Convenția LRTAP în 1995. Din cele 8 protocoale ale convenției, țara noastră a semnat 4 și a ratificat 3, printre care: Protocolul privind metalele grele, Protocolul privind poluanții organici persistenți și Protocolul privind Programul de monitorizare și evaluare a transportului pe distanțe lungi a poluanților atmosferici în Europa (EMEP).

Totodată, Ucraina a informat despre agresiunea militară și impactul acesteia asupra poluării aerului. Reprezentanții Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Norvegia, Georgia, Uniunia Europenă și Canadei au luat cuvântul cu declarații în sprijinul Ucrainei, subliniind necesitatea ca, Federația Rusă să respecte normele internaționale, obligațiile și prevederile Cartei Națiunilor Unite.

Experții UNECE au prezentat rapoartele de evaluare. Printre raportori se numără reprezentanții din Moldova, Montenegro, Armenia, Turcia. Raportarea în cadrul convenției se efectuează conform ghidurilor EMEP și IPPC actualizate. Se elaborează anual raportul NFR și IIR. Se depune efort pentru efectuarea raportărilor parcelate și a proiecțiilor de emisii.

Printre cele mai recente realizări au fost menționate, perfectarea bazei legale cum ar fi, adoptarea Legii privind calitatea aerului atmosferic. Conform art.5 al legii, se prevede crearea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) în baza zonelor și a aglomerărilor delimitate. Republica Moldova solicită susținerea partenerilor de dezvoltare pentru achiziționarea a 17 stații de monitorizare a calității aerului, care vor constitui rețeaua națională de monitorizare. Conform activităților de implementare a convenției si protocoalelor acesteia, RM este mai avansata ca multe țări din grupul EECCA și se apropie de țările UE.

RM raportează inventarierea poluanților atmosferici începând cu anul 2012, cel mai poluat fiind sectorul rutier. În scopul pregătirii către ratificare a PG, RM va lucra asupra actualizării emisiilor totale naționale (NFR, Anexa 1) îmbunătățirii Raportului Informativ de Inventar (IIR, Anexa II), estimării proiecțiilor de emisii (Anexa IV) cât și dezvoltarea datelor de emisii parcelate (GNFR, Anexa V).

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share