IGPF și FRONTEX: circa 1 230 de misiuni comune la frontiera R.Moldova în anul 2022

Share

IGPF prezintă topul rezultatelor de activitate pentru anul 2022, care a avut la bază îmbunătățirea și eficientizarea procedurilor de operare, dar și consolidarea capacităților instituționale pe dimensiunea de securitate a granițelor Republicii Moldova.

Dezvoltarea relațiilor de cooperare între Poliția de Frontieră și Agenția Europeană FRONTEX a constituit un obiectiv primordial în anul 2022. În special, odată cu escaladarea situației de securitate în regiune și creșterea semnificativă a numărului de persoane, refugiate din Ucraina, a fost necesară susținerea Poliției de Frontieră și acționarea în comun pentru a asigura liniștea și ordinea la hotare.

Pe parcursul anului 2022 au fost înscrise 1 227 de misiuni ale ofițerilor FRONTEX la frontiera Republicii Moldova, dintre care 626 servicii în punctele de trecere a frontierei, 590 – pe segmentul „verde” al frontierei și alte 11 activități în cadrul operațiunilor comune.

Totodată, în cadrul Operațiunii Comune MOLDOVA 2022 (19 martie 2022 – 24 ianuarie 2023) au fost raportate un total de 8 860 de evenimente de frontieră. Printre rezultatele înregistrate pot fi enumerate: 333 cazuri de fraudă documentară și alte 194 de ședere ilegală, s-au înscris 307 de solicitanți de azil, s-a acționat operativ în 744 de consemne și în 2 418 cazuri de refuz de intrare etc.

Din data de 3 octombrie 2022, în premieră Poliția de Frontieră își detașează la Varșovia, Polonia, un ofițer de coordonare în cadrul Centrului Internațional de Coordonare al FRONTEX. Și în acest an, măsura dată are continuitate, ba mai mult că a fost extinsă perioada de detașare a polițiștilor de frontieră – pentru două luni, cu respectarea principiului de rotație. Amintim că rolul ofițerului de coordonare delegat constă în menținerea contactelor directe și reprezentarea intereselor instituționale în cadrul FRONTEX.

NOTĂ: Poliţia de Frontieră şi Agenţia Frontex colaborează în baza unui Aranjament de lucru din anul 2008. Odată cu semnarea acestui document a fost lansată cooperarea oficială între cele două instituţii, precum şi dezvoltarea graduală a acesteia. În anul 2022, IGPF și FRONTEX au fortificat dialogul bilateral, trecând la un alt nivel de cooperare, după semnarea Acordului de Statut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operaționale desfășurate de către FRONTEX în R. Moldova.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share