Elevii intră în vacanța de iarnă. Recomandările Poliției sărbători în siguranță

Share

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale au ieşit în vacanță de iarnă, aceștia urmând să revină în sălile de clasă 9 ianuarie. În acest context, pentru prevenirea faptelor anti-sociale şi a victimizării copiilor, Poliția a venit cu un șir de recomandări pentru părinți pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente rutiere, etc.).

 1. Discutaţi deschis cu copilul vostru, despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa.
 2. Nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat.
 3. Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.
 4. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist sau un adult însoţit de un copil.
 5. Amintiţi-le mereu regulile de circulaţie şi importanţa respectării acestora, prin oferirea unor exemple de bună conduită în trafic.
 6. Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului, toate acestea îi pot pune sănătatea în pericol.
 7. Dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci.
 8. În cazul în care vă confruntaţi cu dispariţia copilului, apelaţi în cel mai scurt timp posibil Poliţia, la numărul unic 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit.
  Oamenii legii recomandă și copiilor să aibă grijă de ei pe perioada vacanței de iarnă:
 9. Nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață.
 10. Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant. Nu intraţi în anturaje dubioase!
 11. Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător.
 12. Nu oferiți date personale sau poze celor cu care corespondați pe Internet.
 13. Mergeți numai pe trotuare.
 14. După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili la lumina farurilor.
 15. Nu folosiţi obiecte cu conţinut exploziv, întrucât acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.
 16. Nu consumaţi băuturi alcoolice sau substanţe interzise de lege.
 17. Nu vă urcaţi în autoturismele unor persoane necunoscute indiferent de motiv.
  În toată această perioadă, polițiștii vor continua activitățile specifice Campaniei „Siguranță copii”, în cadrul căreia o atenție deosebită este acordată copiilor, în vederea prevenirii și combaterii delicvenței juvenile.
Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share