Deputat PAS: Alocăm 10 milioane de lei pentru învățarea limbii române

Share

Cetățenii alolingvi, care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, și-și doresc să învețe limba română, o pot face gratuit. Statul alocă 10 milioane de lei pentru a facilita studierea limbii române, după ce sintagma a fost introdusă oficial și în legislația țării. Deputatul PAS, Dorian Istratii, îndeamnă toți cetățenii care nu cunosc limba română să profite de programul guvernamental de studiere a limbii române pentru minorități și să învețe limba statului în care locuiesc.

Deși decizia Curții Constituționale privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este încă din anul 2013, abia săptămâna trecută deputații PAS au aprobat modificarea întregii legislații naționale. Deputații guvernării spun că nu este vorba despre o modificare a Constituției, ci de o ajustare a textului Legii Supreme la decizia Curții Constituționale.

„Pentru limba română, niciodată nu este prea târziu, acest lucru trebuia făcut demult, dar el n-a fost angajamentul altor guvernări. Noi am făcut această schimbare. Vedem valul de nemulțumiri din partea cetățenilor vorbitori de rusă care nu cunosc limba română”, a spus Dorian Istratii în cadrul unei emisiuni televizate.

Totodată, Guvernul a aprobat programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Prin intermediul programului guvernamental, circa 6 mii de cadre didactice și de conducere vor fi instruite pentru cunoașterea limbii române.

„Anul trecut deja erau bugetate cele 10 milioane de lei și acum există hotărârea Guvernului pentru implementarea legii votate. Legea prevede că vor fi organizate cursuri gratuite pentru toți cetățenii alolingvi, nu doar pentru cei minori. Cei care doresc, pot să se adreseze. De asemenea, se prevede instruirea profesorilor în școli, pentru că știm că nivelul de predare a limbii române în Găgăuzia, de exemplu, este foarte redus, de aceea noi vrem să ajutăm cetățenii să învețe”, a mai spus deputatul PAS.

Potrivit programului național de studiere a limbii române, 13 mii de persoane adulte din diverse categorii profesionale (justiție, medicină, economie, arte, administrație publică centrală și locală), inclusiv persoane adulte refugiate din Ucraina vor învăța limba română la cursuri. De asemenea, circa 4 mii de elevi alolingvi, între care și copiii refugiați din Ucraina, înmatriculați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, vor participa la diverse programe educaționale în limba română.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share