Biroul Relații cu Diaspora, politici pentru diasporă în 2023

Share

Încurajarea transferului de cunoștințe din diasporă acasă, stimularea revenirii cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare și facilitarea reintegrării lor sunt prioritățile Biroului Relații cu Diaspora (BRD) pentru anul 2023, incluse în Planul de acțiuni al Guvernului.

În anul curent, va demara un program guvernamental de stagii pentru studenții și absolvenții instituțiilor universitare de peste hotare în ministere și instituțiile subordonate acestora. De asemenea, se propune crearea unui consiliu Guvern-Diaspora pe lângă Executiv, la fel pe lângă ministere și alte autorități publice centrale, formate sectorial din specialiști înalt calificați, a anunțat șefa BRD, Nadejda Zubco, în cadrul consultărilor publice a Planului de acțiuni al Guvernului, eveniment ce a avut loc vineri, 20 ianuarie.

Un astfel de exemplu este transpus în practică, în prezent, de Ministerul Educației și Cercetării, care a selectat un grup de lucru dintre persoanele din diasporă, disponibile să ofere expertiză și experiență, iar acest consiliu s-a reunit de câteva ori anul trecut.

„Există interes din partea Ministerului Sănătății și al Centrului Național al Cinematografiei de a replica această experiență, iar obiectivul Biroului Relații cu Diaspora pentru anul curent este de a valorifica cunoștințele cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotare. Ei pot să ofere suport în procesul de elaborare a programelor și politicilor publice la nivel sectorial”, a menționat Nadejda Zubco.

Alte priorități ale Biroului Relații cu Diaspora sunt: continuarea programului de granturi Diaspora Engagement Hub, inclusiv a inițiativei de a finanța evenimente și activități culturale peste hotare, precum și actualizarea Strategiei Naționale „Diaspora-2025”, document de politici publice care a fost elaborat în 2016 și nu mai corespunde realităților de astăzi.

Reprezentanții diasporei, care au participat la dezbatere, au apreciat activitățile propuse în Planul de acțiuni al Guvernului și au venit cu sugestii de completare a acestuia. În mod special, s-a făcut referire la necesitatea instruirilor pentru diasporă, inclusiv pentru scrierea și administrarea proiectelor, dar și accesarea fondurilor disponibile.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share