68 de percheziții la AIPA, șase persoane reținute și sute de mii de lei ridicați

Share

Directorul Centrului Național Anticorupție Iulian Rusu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin au anunțat totalurile perchezițiilor de astăzi, desfășurate la persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

Potrivit responsabililor, au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS.

Astfel, activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din proiecte pe care le implementează.

În urma perchezițiilor, circa 350.000 de lei, 10.000 de euro, 2000 de dolari, 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme deținute ilegal au fost ridicate în timpul celor 68 de percheziții de la birourile AIPA.

Localitățile în care au fost efectuate includ Bălți, Sângerei, Glodeni, Chișinău, Drochia, Comrat, Râșcani. Au fost reținute șase persoane, iar altele șase sunt cercetate la libertate. Încă 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit.

Conform responsabililor, într-un oficiu teritorial de la sudul țării, unde au fost documentate pretinse cazuri de corupție, ar fi fost oferite 100.000 de lei, adică 10% dintr-un contract de subvenționare.

Doar în cazul unui episod, prejudiciul cauzat statului ajunge la 3,6 milioane de lei, iar, doar în 2022, oficiul teritorial Bălți a gestionat fonduri de 133 de milioane de lei.

Bănuiți sunt funcționari ai AIPA, reprezentanți ai administrației publice locale și agenți economici. Beneficiari efectivi ai schemelor ar fi și anumiți primari.

Investigațiile pe aceste cazuri continuă.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

A început cea de a doua ediție a Festivalului Tradițiilor Românești la Chișinău

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în

Blocul parlamentar „Victorie-Pobeda” a fost declarat neconstituțional și desființat

Blocul parlamentar “Victorie-Pobeda”, anunțat anterior în Parlament și compus din deputați ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional și desființat în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că Direcția Juridică a Parlamentului a analizat anunțul privind formarea acestui grup și a constatat că membrii fostului partid Șor, care a

Localitatea Stăuceni din municipiul Chișinău devine oraș

Prin votul final din Parlament, localitatea Stăuceni, situată în municipiul Chișinău, a fost ridicată la rangul de oraș. Această schimbare a fost confirmată printr-un proiect de lege aprobat astăzi în lectură finală. Inițiativa legislativă a fost propusă de Larisa Voloh, președinta Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională. Potrivit acesteia, acordarea statutului de oraș

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share