68 de percheziții la AIPA, șase persoane reținute și sute de mii de lei ridicați

Share

Directorul Centrului Național Anticorupție Iulian Rusu și șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin au anunțat totalurile perchezițiilor de astăzi, desfășurate la persoane publice din cadrul AIPA, autorități publice locale și la mai mulți agenți economici.

Potrivit responsabililor, au avut loc percheziții pentru a clarifica fapte pe 26 de cauze penale care au fost pornite pe abuzul de putere sau abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani, care au fost documentate de ofițerii CNA și PCCOCS.

Astfel, activitățile țin de mai multe episoade ce s-au petrecut în ultimele luni ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din proiecte pe care le implementează.

În urma perchezițiilor, circa 350.000 de lei, 10.000 de euro, 2000 de dolari, 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un notebook și două arme deținute ilegal au fost ridicate în timpul celor 68 de percheziții de la birourile AIPA.

Localitățile în care au fost efectuate includ Bălți, Sângerei, Glodeni, Chișinău, Drochia, Comrat, Râșcani. Au fost reținute șase persoane, iar altele șase sunt cercetate la libertate. Încă 24 de persoane urmează a fi recunoscute și audiate în calitate de bănuit.

Conform responsabililor, într-un oficiu teritorial de la sudul țării, unde au fost documentate pretinse cazuri de corupție, ar fi fost oferite 100.000 de lei, adică 10% dintr-un contract de subvenționare.

Doar în cazul unui episod, prejudiciul cauzat statului ajunge la 3,6 milioane de lei, iar, doar în 2022, oficiul teritorial Bălți a gestionat fonduri de 133 de milioane de lei.

Bănuiți sunt funcționari ai AIPA, reprezentanți ai administrației publice locale și agenți economici. Beneficiari efectivi ai schemelor ar fi și anumiți primari.

Investigațiile pe aceste cazuri continuă.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share