11 clădiri de sănătate publică din Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești vor beneficia de resurse financiare pentru eficientizare energetică

Au fost semnate 4 Acorduri de grant și 4 de împrumut între E5P, NEFCO și președinții de raion din Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești pentru finanțarea proiectelor din domeniul eficienței energetice
Share

Luni, 12 decembrie, au fost semnate 4 Acorduri de grant și 4 de împrumut între Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) cu președinții de raion din Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești pentru finanțarea proiectelor din domeniul eficienței energetice.

Resursele financiare sunt destinate realizării lucrărilor de sporire a performanței energetice a 11 clădiri, dintre care, spitalele raionale din Florești, Ialoveni, Nisporeni, o policlinică din Telenești și mai multe cabinete ale medicilor de familie din toate cele patru raioane.

Viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: „Acest proiect de eficiență energetică al instituțiilor publice de sănătate este unul mult așteptat. Întreținerea clădirilor publice, care sunt adesea foarte vechi, influențează considerabil bugetele acestor instituții, așa că lucrările de eficiență energetică ne vor ajuta să sporim confortul lucrătorilor din sistemul medical și în același timp să consumăm mai puțină energie și, respectiv, să ne reducem costurile. Cele 11 instituții de sănătate vor avea drept urmare costuri de întreținere mai mici în viitor, iar asta le va permite să-și direcționeze banii din buget pentru dezvoltarea serviciilor de medicină. Mulțumim partenerilor noștri externi pentru sprijinul acordat acestui program și cred că odată cu implementarea acestui proiect vom începe să consumăm energia mult mai responsabil, iar alte instituții vor lua exemplu”.

Proiectul va avea un impact pozitiv asupra reducerii consumului de energie, scăderea poluării, îmbunătățirea instalațiilor de tratare și a calității aerului din interior, precum și reducerea costurilor administrative ca urmare a scăderii consumului de energie. Urmare se prevede o economie anuală la căldură de circ 60%, aprox. 3.500 MWh, iar economii anuale la energie electrică de circa 30%, aprox. 500 MWh.

De asemenea, proiectul va contribui la reducerea emisiile de CO2 cu circa 840 de tone, ceea ce corespunde emisiilor de la 348.547 litri de motorină. Clădirile renovate vor oferi servicii de sănătate calitative pentru aproximativ 26 mii de pacienți anual, inclusiv personalul medical.

Vitaly Artyushchenko, consilier șef de investiții la Nefco: „Suntem bucuroși să începe implementarea acestui proiect important și să cooperăm cu primăriile din Florești, Ialoveni, Nisporeni și Telenești pentru a renova mai multe instituții de sănătate din aceste raioane și, în același timp, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice”.

Suma totală a investițiilor este de 2,1 milioane euro: un împrumutul acordat de Nefco, în valoare de 1,3 milioane euro, un grant de 620 mii euro din partea E5P, la care Uniunea Europeană și Suedia a contribuit cu alt grant în valoare totală de 215 mii euro. Totodată, Suedia a oferit 72.500 mii euro pentru asistență tehnică pentru implementarea proiectelor.

Ewa Manik, Director Asociat la E5P: „Donatorii E5P sunt dornici să sprijine acest prim proiect cu Nefco pentru a răspunde nevoilor comunităților regionale, în special ale grupurilor vulnerabile de populație. Măsurile de eficiență energetică în instituțiile medicale vor asigura confortul și vor menține pacienții și personalul medical într-un mediu cald pe timpul iernii. Economiile estimate de căldură și energie electrică înseamnă și economii financiare. Donatorii E5P se așteaptă ca Nefco să se bazeze pe experiența acestui proiect și să se extindă proiectul pentru a ajunge și în alte raioane ale Moldovei”.

Măsurile de eficiență energetică care vor fi implementate în clădiri vor include modernizarea și renovarea anvelopelor clădirii, înlocuirea sistemelor de încălzire, izolarea conductelor de încălzire, a pereților, podelelor și acoperișurilor, modernizarea sistemelor de ventilație, înlocuirea ușilor și ferestrelor, precum și modernizarea iluminatului interior. Proiectul mai prevede instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producția de energie electrică care să acopere parțial consumul propriu al clădirilor. Măsurile implementate vor prelungi durata de viață a clădirilor renovate.

Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: „Modernizările instituțiilor medicale vor permite pacienților să se bucure de medii de reabilitare mai confortabile și vor sprijini autoritățile locale să-și economisească costurile la energie, odată cu implementarea proiectului. Fiind cel mai mare donator al fondului E5P, Uniunea Europeană sprijină renovarea atât a clădirilor publice, cât și a celor private, în conformitate cu Pactul Verde European, ca o inițiativă cheie pentru a stimula eficiența energetică și a îndeplini obiectivele privind schimbările climatice”.

Katarina Fried, Ambasadorul Suediei în Republica Moldovei: „Suedia a fost inițiatorul E5P în 2009. Intenția noastră este de a sprijini o dezvoltare economică incluzivă și bunăstarea oamenilor din regiunile Republicii Moldova. Proiectul de eficiență energetică semnat pentru renovarea spitalelor contribuie la acest obiectiv și suntem bucuroși să sprijinim implementarea proiectului împreună cu Nefco, E5P și autoritățile naționale și regionale din Republica Moldova”.

Programul de Finanțare „Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în Moldova în anul 2019 pentru a finanța investițiile municipale în măsuri de eficiență energetică pentru clădirile sociale precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminatul stradal. Din 2010, Nefco a finanțat peste 80 de proiecte prin intermediul ESC, dintre care până acum 2 proiecte au fost implementate în Moldova.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share