UE va examina confiscarea activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei

Președintele Consiliului European a cerut membrilor să continue discuțiile privind utilizarea activelor băncii centrale ruse confiscate în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, pe măsură ce amploarea distrugerii crește în țara devastată de război.
Share

Președintele Consiliului European a cerut membrilor să continue discuțiile privind utilizarea activelor băncii centrale ruse confiscate în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, pe măsură ce amploarea distrugerii crește în țara devastată de război.

Charles Michel, care reprezintă cei 27 de lideri naționali ai blocului, a spus că dorește să exploreze ideea de a gestiona activ activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi alocate eforturilor de reconstrucție. „Este o chestiune de dreptate și corectitudine”, a spus Michel într-un interviu pentru Financial Times. „Trebuie să se facă în conformitate cu principiile legale – acest lucru este foarte clar.

Michel a spus că se așteaptă ca liderii UE „să dea un oarecare impuls” în discuții. El a adăugat că, în ciuda obstacolelor legale în calea confiscării bunurilor, există „un interes politic serios de a face progrese în această chestiune și de a răspunde la chestiune”.

UE și aliații săi au înghețat sute de miliarde de dolari din rezerve valutare parcate în conturile de peste mări de către banca centrală rusă la începutul conflictului, care a început la sfârșitul lunii februarie a anului trecut. Moscova a declarat ulterior că sancțiunile băncii centrale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare.

Oficiali din întreaga UE și din instituțiile acesteia, inclusiv Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al acesteia, au propus ulterior ideea de a confisca acele bunuri pentru a le folosi la reconstruirea infrastructurii devastate a Ucrainei.

Costul reconstrucției și redresării în Ucraina a fost estimat în septembrie anul trecut la puțin sub 350 de miliarde de euro de Ucraina, Bruxelles și Banca Mondială. Suma probabilă necesară a crescut doar de atunci, deoarece atacurile săptămânale cu rachete și drone rusești au deteriorat infrastructura civilă critică, cum ar fi centralele electrice și locuințele.

În fiecare zi, infrastructura Ucrainei este din ce în ce mai distrusă. Vom fi primii… care vor reconstrui Ucraina, iar prețul pentru reconstrucția Ucrainei crește și crește în fiecare zi”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul UE pentru mediu, miercurea trecută, la Davos.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share