Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa

Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa - Politico
Share

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să dea înapoi, dar Moldova este „un punct luminos” în Europa, potrivit unui nou raport publicat miercuri dimineață.

Moldova, care este vecină cu Ucraina, se confruntă cu perspectiva unei grave crize economice și politice, deoarece Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru atitudinea sa pro-europeană – dar cu toate acestea democrația este în creștere.

În timp ce corupția rămâne o provocare cheie, Moldova se află acum printre primele 25 la sută din țări la nivel global în domenii precum drepturile sociale și egalitatea sau integritatea mass-media, potrivit raportului.

În general, totuși, democrațiile din întreaga lume sunt în retragere, în timp ce regimurile autoritare devin din ce în ce mai represive pe măsură ce o nouă criză economică globală începe, se arată în raportul Global State of Democracy publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Raportul arată că calitatea democratică stagnează pe scară largă, membrii UE Ungaria și Polonia printre cei care suferă de „un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, potrivit IDEA.

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, mai ales când vine vorba de alegeri curate sau de eficacitatea parlamentului.

Raportul spune că „În ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decât dublu față de numărul care se îndreaptă către democrație”, adăugând că, „la sfârșitul anului 2022, aproape o treime din cele 173 de țări evaluate de către International IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un sub-atribut al democrației.”

Descoperirile de la IDEA, o organizație interguvernamentală cu sediul la Stockholm, se bazează pe o analiză a 173 de țări și a tendințelor lor democratice.

Chiar și democrațiile cu performanțe înalte, cele mai multe dintre ele sunt situate în Europa, văd că calitatea lor se deteriorează și majoritatea dintre ele nu au făcut niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei democrații mai bune din 1990 încoace.” a spus Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, către POLITICO. El a adăugat că aceasta este o tendință generală, dar deosebit de vizibilă în Europa.

Raportul vine într-un moment în care țările din întreaga lume se confruntă cu mai multe crize. Economiile lor încă suferă din cauza consecințelor pandemiei de COVID-19, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina provoacă o criză energetică cu o creștere severă a costului vieții și o recesiune globală iminentă.

Casas-Zamora a spus că agresiunea Rusiei a adus „atenția asupra importanței menținerii democrației”, adăugând că „înțelegem, într-un fel, faptul că lipsa democrației este o problemă pentru pacea globală”.

În lumina atacului Rusiei, puterile occidentale s-au adunat în jurul valorilor într-un mod fără precedent, a spus el, iar războiul a atras atenția și asupra celor care sunt „în prima linie a luptei”.

El a evidențiat în mod special Moldova ca o țară care este văzută ca un „punct luminos” atunci când vine vorba de progresul democratic.

Cu toate acestea, perspectivele mai largi pentru viitor sunt mai puțin pozitive, a spus Casas-Zamora. El a concluzionat că criza economică rezultată în urma războiului din Ucraina este genul de eveniment din care vine presiunea asupra democrațiilor. „Impresia mea este că următorii câțiva ani vor fi foarte dificili pentru democrații din cauza efectelor politice care decurg din criza economică”, a spus el.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Două căprioare, eliberate din captivitate de autorități în raionul Nisporeni

Într-o acțiune promptă și decisivă, inspectorii pentru Protecția Mediului din raionul Nisporeni au reușit să elibereze două căprioare ținute ilegal în captivitate de un locuitor al satului Odobești. Autoritățile au fost sesizate de un cetățean vigilent, iar intervenția lor rapidă a dus la salvarea animalelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului imediat după primirea alertei

NATO păstrează 500.000 de militari în alertă din cauza amenințării rusești

În contextul creșterii tensiunilor cu Rusia, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a mobilizat 500.000 de militari pentru a contracara posibilele agresiuni ale Moscovei. Acest pas vine după o serie de evenimente ce au consolidat temerile legate de intențiile expansioniste ale Rusiei, printre care anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în 2022. În ultimii zece ani, NATO

Copiii din raioanele Cahul și Rezina beneficiază de servicii stomatologice gratuite

În perioada 22-25 iulie, copiii din raioanele Cahul și Rezina vor avea acces la servicii stomatologice gratuite oferite de echipe mobile de medici specialiști. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), aceste servicii vor fi disponibile pentru copiii din localitățile Taraclia de Salcie și Doina. Pe lângă aceste servicii stomatologice, un complex radiodiagnostic mobil

China plănuiește să crească vârsta de pensionare, acum cea mai scăzută din lume

China intenționează să mărească treptat vârsta de pensionare, în prezent cea mai scăzută din lume, pentru a permite oamenilor să lucreze mai mult timp și pentru a reduce presiunea asupra sistemului de pensii, în contextul în care multe provincii se confruntă deja cu deficite, informează agenția Reuters. Această reformă este urgentă, având în vedere că

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share