Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa

Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa - Politico
Share

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să dea înapoi, dar Moldova este „un punct luminos” în Europa, potrivit unui nou raport publicat miercuri dimineață.

Moldova, care este vecină cu Ucraina, se confruntă cu perspectiva unei grave crize economice și politice, deoarece Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru atitudinea sa pro-europeană – dar cu toate acestea democrația este în creștere.

În timp ce corupția rămâne o provocare cheie, Moldova se află acum printre primele 25 la sută din țări la nivel global în domenii precum drepturile sociale și egalitatea sau integritatea mass-media, potrivit raportului.

În general, totuși, democrațiile din întreaga lume sunt în retragere, în timp ce regimurile autoritare devin din ce în ce mai represive pe măsură ce o nouă criză economică globală începe, se arată în raportul Global State of Democracy publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Raportul arată că calitatea democratică stagnează pe scară largă, membrii UE Ungaria și Polonia printre cei care suferă de „un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, potrivit IDEA.

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, mai ales când vine vorba de alegeri curate sau de eficacitatea parlamentului.

Raportul spune că „În ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decât dublu față de numărul care se îndreaptă către democrație”, adăugând că, „la sfârșitul anului 2022, aproape o treime din cele 173 de țări evaluate de către International IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un sub-atribut al democrației.”

Descoperirile de la IDEA, o organizație interguvernamentală cu sediul la Stockholm, se bazează pe o analiză a 173 de țări și a tendințelor lor democratice.

Chiar și democrațiile cu performanțe înalte, cele mai multe dintre ele sunt situate în Europa, văd că calitatea lor se deteriorează și majoritatea dintre ele nu au făcut niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei democrații mai bune din 1990 încoace.” a spus Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, către POLITICO. El a adăugat că aceasta este o tendință generală, dar deosebit de vizibilă în Europa.

Raportul vine într-un moment în care țările din întreaga lume se confruntă cu mai multe crize. Economiile lor încă suferă din cauza consecințelor pandemiei de COVID-19, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina provoacă o criză energetică cu o creștere severă a costului vieții și o recesiune globală iminentă.

Casas-Zamora a spus că agresiunea Rusiei a adus „atenția asupra importanței menținerii democrației”, adăugând că „înțelegem, într-un fel, faptul că lipsa democrației este o problemă pentru pacea globală”.

În lumina atacului Rusiei, puterile occidentale s-au adunat în jurul valorilor într-un mod fără precedent, a spus el, iar războiul a atras atenția și asupra celor care sunt „în prima linie a luptei”.

El a evidențiat în mod special Moldova ca o țară care este văzută ca un „punct luminos” atunci când vine vorba de progresul democratic.

Cu toate acestea, perspectivele mai largi pentru viitor sunt mai puțin pozitive, a spus Casas-Zamora. El a concluzionat că criza economică rezultată în urma războiului din Ucraina este genul de eveniment din care vine presiunea asupra democrațiilor. „Impresia mea este că următorii câțiva ani vor fi foarte dificili pentru democrații din cauza efectelor politice care decurg din criza economică”, a spus el.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share