Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa

Moldova este „punctul luminos” al democrației în Europa - Politico
Share

Democrația din Ungaria și Polonia continuă să dea înapoi, dar Moldova este „un punct luminos” în Europa, potrivit unui nou raport publicat miercuri dimineață.

Moldova, care este vecină cu Ucraina, se confruntă cu perspectiva unei grave crize economice și politice, deoarece Rusia reduce drastic livrările de gaze pentru a pedepsi țara pentru atitudinea sa pro-europeană – dar cu toate acestea democrația este în creștere.

În timp ce corupția rămâne o provocare cheie, Moldova se află acum printre primele 25 la sută din țări la nivel global în domenii precum drepturile sociale și egalitatea sau integritatea mass-media, potrivit raportului.

În general, totuși, democrațiile din întreaga lume sunt în retragere, în timp ce regimurile autoritare devin din ce în ce mai represive pe măsură ce o nouă criză economică globală începe, se arată în raportul Global State of Democracy publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA).

Raportul arată că calitatea democratică stagnează pe scară largă, membrii UE Ungaria și Polonia printre cei care suferă de „un tip de eroziune democratică acută și deliberată”, potrivit IDEA.

În același timp, regimurile autocratice devin din ce în ce mai totalitare, mai ales când vine vorba de alegeri curate sau de eficacitatea parlamentului.

Raportul spune că „În ultimii șase ani, numărul țărilor care se îndreaptă către autoritarism este mai mult decât dublu față de numărul care se îndreaptă către democrație”, adăugând că, „la sfârșitul anului 2022, aproape o treime din cele 173 de țări evaluate de către International IDEA se confruntă cu scăderi în cel puțin un sub-atribut al democrației.”

Descoperirile de la IDEA, o organizație interguvernamentală cu sediul la Stockholm, se bazează pe o analiză a 173 de țări și a tendințelor lor democratice.

Chiar și democrațiile cu performanțe înalte, cele mai multe dintre ele sunt situate în Europa, văd că calitatea lor se deteriorează și majoritatea dintre ele nu au făcut niciun progres în ceea ce privește asigurarea unei democrații mai bune din 1990 încoace.” a spus Kevin Casas-Zamora, secretar general al IDEA, către POLITICO. El a adăugat că aceasta este o tendință generală, dar deosebit de vizibilă în Europa.

Raportul vine într-un moment în care țările din întreaga lume se confruntă cu mai multe crize. Economiile lor încă suferă din cauza consecințelor pandemiei de COVID-19, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina provoacă o criză energetică cu o creștere severă a costului vieții și o recesiune globală iminentă.

Casas-Zamora a spus că agresiunea Rusiei a adus „atenția asupra importanței menținerii democrației”, adăugând că „înțelegem, într-un fel, faptul că lipsa democrației este o problemă pentru pacea globală”.

În lumina atacului Rusiei, puterile occidentale s-au adunat în jurul valorilor într-un mod fără precedent, a spus el, iar războiul a atras atenția și asupra celor care sunt „în prima linie a luptei”.

El a evidențiat în mod special Moldova ca o țară care este văzută ca un „punct luminos” atunci când vine vorba de progresul democratic.

Cu toate acestea, perspectivele mai largi pentru viitor sunt mai puțin pozitive, a spus Casas-Zamora. El a concluzionat că criza economică rezultată în urma războiului din Ucraina este genul de eveniment din care vine presiunea asupra democrațiilor. „Impresia mea este că următorii câțiva ani vor fi foarte dificili pentru democrații din cauza efectelor politice care decurg din criza economică”, a spus el.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Amenzi și 200 de ore de muncă neremunerată pentru arderea vegetației uscate

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului, nouă indivizi au fost amendati recent pentru incendierea vegetației uscate în intervalul 11 aprilie 2024 – 17 aprilie 2024, conform comunicatului emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase

Sub coordonarea procurorilor PCCOCS, ofițerii Serviciului Vamal au efectuat patru percheziții în cadrul unei investigații penale privind contrabanda cu obiecte din metale prețioase, evaluată la suma de 1.584.290 de lei. Potrivit Serviciului Vamal, la această etapă cu statul de bănuit în dosar este un cetățean moldovean care a fost depistat la vama Leușeni, cu obiecte

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul săptămânii

Meteorologii anunță pentru vineri, 19 aprilie, o vreme predominant noroasă, fără precipitații semnificative. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) indică un vânt care va sufla din Nord-Vest, de la slab la moderat, cu posibile intensificări izolate. Vremea va fi influențată de o zonă cu presiune atmosferică normală, iar noaptea se pot aștepta ploi slabe izolate. Temperaturile

SA „Floarea Soarelui” a onorat toate obligațiile către agricultori

Societatea pe acțiuni „Floarea Soarelui” a confirmat că și-a achitat toate datoriile către agricultori conform contractelor încheiate. Anunțul a fost făcut astăzi la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), unde a avut loc a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea-soarelui, prin intermediul unei videoconferințe. Pe ordinea de zi s-au

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share