Maia Sandu: Se pregătesc atacuri asupra Moldovei, inclusiv proteste și luare de ostatici

Share

În cadrul unui briefing de presă, șefa statului a declarat că Kremlinul intenționa să destabilizeze situația din țară prin ”proteste și luare de ostatici”.

”Declarațiile președintelui Vladimir Zelenski, despre planurile Federației Ruse de a destabilizare a R. Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, tentative de destabilizare au existat și în toamna anului trecut, doar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervenției ale instituțiilor noastre de securitate.

În perioada octombrie-decembrie, Poliția și SIS au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au stopat tentativele”, a spus Sandu.

Cu referință la documentele la care s-a referit Zelenski, Sandu a spus că acestea conțineau informații despre pașii care urmau să-i întreprindă Kremlinul pentru a destabiliza situația în țară.

”În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să provoace proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate prin așa numite proteste ale opoziției, ar putea să provoace schimbarea puterii în stat”.

Totodată, Sandu a declarat că în document se conțin locații exacte și acțiuni concrete care ar urma să aibă loc.

”Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. Documentul conține reguli de intrare pe teritoriul R. Moldova ai cetățenilor Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Instituțiile statului lucrează pentru a preveni aceste provocări”.

În context, președinta a cerut următoarele acțiuni: ”Instituțiile statului, și mai ales instituțiilor de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de vigilență maximă.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat șefa statului.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Exportul de fructe moldovenești pe piața UE, în plină ascensiune

Căutate pentru calitate și gust deosebit, fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața UE. Acest lucru este reflectat în cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului. Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2600 de tone. Referitor la mere,

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai

O nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC” vine din  SUA

Nouă speranță, pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat Nouă speranță pentru bolnavii de cancer de sânge tip „LLC”. SUA au aprobat medicamentul Jaypirca, dezvoltat de compania Eli Lilly. Administraţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a dat o a doua aprobare pentru medicamentul Jaypirca al companiei Eli Lilly,

O delegație din SUA, în vizită la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova

La 01 decembrie 2023, Poliția de Frontieră a primit în vizită reprezentanții Agenției de Apărare și Reducere a Amenințărilor a Departamentului Apărării al SUA (DTRA). În cadrul discuțiilor, s-a efectuat o prezentare detaliată a activității desfășurate de către Poliția de Frontieră și evoluțiile înregistrate la frontiera de stat în această perioadă, fiind evidențiate rezultatele obținute

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share