Maia Sandu: Nu există pericole iminente la adresa Republicii Moldova

Share

Șefa statului Maia Sandu vine pe sfârșit de an cu un mesaj optimist pentru cetățenii Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova dă asigurări că, în pofida retoricii directorului SIS, riscuri iminente la adresa securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova nu sunt.

Maia Sandu spune că datorită progreselor armatei ucrainene, pericolul militar a fost îndepărtat de hotarul Republicii Moldova. În continuare, președintele țării face apel la unitatea și solidaritatea cetățenilor pentru a depăși criza economică, socială și energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

Deși anterior directorul SIS a menționat că la începutul anului 2023 ar exista pericole la adresa Republicii Moldova, Federația Rusă insistând pe scenariul unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, Maia Sandu spune că pericole militare la adresa Republicii Moldova nu sunt.

„Războiul de la hotarul nostru presupune riscuri pentru toată regiunea și mai ales pentru noi. Dar în continuare trebuie să fim uniți, solidari, să nu permitem destabilizarea țării, pentru că sunt forțe corupte susținute de Federația Rusă care vor să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.

Trebuie să conștientizăm aceste riscuri și să nu le permitem acestor forțe corupte și străine intereselor țării să atragă Republica Moldova în război.

Noi trebuie să analizăm toate scenariile și avem soluții pentru toate scenariile, dar pentru moment nu există pericole iminente pentru Republica Moldova, datorită curajului armatei ucrainene. Astăzi putem spune că pericolul este mai departe de noi decât era acum șase luni”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate.

Mai mult, șefa statului spune că subiectul neutralității Republicii Moldova este discutat cu partenerii de dezvoltare ai țării, iar solicitarea autorităților de la Chișinău este de a primi asistență pentru consolidarea capacităților de apărare. Totuși, potrivit președintelui, modernizarea Armatei Naționale nu presupune renunțarea la statutul de neutralitate, prevăzut în Constituție.

„Noi le spunem partenerilor noștri de dezvoltare că nu suntem suficient de pregătiți, pentru că în aceste trei decenii nu s-a investit în sistemul de apărare al țării. Acum depunem eforturi, avem și unele rezultate, dar minuni nu putem face peste noapte.

Dar vom continua să consolidăm sistemul de apărare al Republicii Moldova și contăm pe sprijinul țărilor care pot să ne ajute. Pe intern avem o retorică manipulatorie din partea unor politicieni iresponsabili care spun că neutralitatea înseamnă să nu ai un sistem de apărare.

Și este absolut greșit, neutralitate înseamnă că tu singur ești capabil să-ți aperi țara. Noi avem o prevedere în Constituție și ea este susținută de majoritatea cetățenilor”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

România trimite rachete Patriot în Ucraina

România va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, conform deciziei luate joi de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în cadrul unei ședințe. „Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei

Vânzările Dacia în Europa au scăzut cu 9% în mai

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în mai un declin de 9%, iar cota de piaţă a producătorului de automobile s-a redus la 4%, de la la 4,6% în perioada similară din 2023, conform raportului publicat joi de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană,

Cod Galben de vânt puternic: Primăria recomandă prudență cetățenilor

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru astăzi, 20 iunie, un Cod Galben de intensificări ale vântului. În acest context, Primăria Chișinău îndeamnă cetățenii să fie prudenți pentru a-și proteja sănătatea și bunurile materiale. “Pentru a preveni incidentele, cetățenii sunt sfătuiți să evite deplasarea sau aflarea în apropierea arborilor bătrâni și să nu parcheze autoturismele

Un nou val de praf saharian ajunge deasupra Republicii Moldova

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian ajunge din nou, joi dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova. Conform reprezentanților Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), norul va afecta în principal sudul țării. Depunerile de praf vor fi vizibile doar în zonele unde va ploua. Totuși, precipitații nu sunt prognozate în majoritatea regiunilor țării. „Acest

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share