Maia Sandu: Nu există pericole iminente la adresa Republicii Moldova

Share

Șefa statului Maia Sandu vine pe sfârșit de an cu un mesaj optimist pentru cetățenii Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova dă asigurări că, în pofida retoricii directorului SIS, riscuri iminente la adresa securității și integrității teritoriale a Republicii Moldova nu sunt.

Maia Sandu spune că datorită progreselor armatei ucrainene, pericolul militar a fost îndepărtat de hotarul Republicii Moldova. În continuare, președintele țării face apel la unitatea și solidaritatea cetățenilor pentru a depăși criza economică, socială și energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

Deși anterior directorul SIS a menționat că la începutul anului 2023 ar exista pericole la adresa Republicii Moldova, Federația Rusă insistând pe scenariul unui coridor terestru până în regiunea transnistreană, Maia Sandu spune că pericole militare la adresa Republicii Moldova nu sunt.

„Războiul de la hotarul nostru presupune riscuri pentru toată regiunea și mai ales pentru noi. Dar în continuare trebuie să fim uniți, solidari, să nu permitem destabilizarea țării, pentru că sunt forțe corupte susținute de Federația Rusă care vor să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.

Trebuie să conștientizăm aceste riscuri și să nu le permitem acestor forțe corupte și străine intereselor țării să atragă Republica Moldova în război.

Noi trebuie să analizăm toate scenariile și avem soluții pentru toate scenariile, dar pentru moment nu există pericole iminente pentru Republica Moldova, datorită curajului armatei ucrainene. Astăzi putem spune că pericolul este mai departe de noi decât era acum șase luni”, a spus Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate.

Mai mult, șefa statului spune că subiectul neutralității Republicii Moldova este discutat cu partenerii de dezvoltare ai țării, iar solicitarea autorităților de la Chișinău este de a primi asistență pentru consolidarea capacităților de apărare. Totuși, potrivit președintelui, modernizarea Armatei Naționale nu presupune renunțarea la statutul de neutralitate, prevăzut în Constituție.

„Noi le spunem partenerilor noștri de dezvoltare că nu suntem suficient de pregătiți, pentru că în aceste trei decenii nu s-a investit în sistemul de apărare al țării. Acum depunem eforturi, avem și unele rezultate, dar minuni nu putem face peste noapte.

Dar vom continua să consolidăm sistemul de apărare al Republicii Moldova și contăm pe sprijinul țărilor care pot să ne ajute. Pe intern avem o retorică manipulatorie din partea unor politicieni iresponsabili care spun că neutralitatea înseamnă să nu ai un sistem de apărare.

Și este absolut greșit, neutralitate înseamnă că tu singur ești capabil să-ți aperi țara. Noi avem o prevedere în Constituție și ea este susținută de majoritatea cetățenilor”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Atac cibernetic masiv la Poșta Moldovei, serviciile au fost sistate

Poșta Moldovei a fost supusă unui atac cibernetic masiv în cursul zilei de 20 februarie. Prestarea serviciilor poștale și financiare a fost parțial reluată abia astăzi, 21 februarie, iar echipa tehnică încă lucrează la remedierea problemei. „Vă aducem la cunoștință că, sistemul informatic al întreprinderii a fost supus unui atac cibernetic de tip ransomeware care

Olga Golban este noul director al Serviciului Fiscal de Stat

Olga Golban a fost numită în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (SFS). Decizia a fost luată de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței din 21 februarie. „Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi candidatura dnei Olga Golban pentru funcția de directoare a Serviciului Fiscal de Stat, începând cu data 28 februarie curent și

Companiile aeriene din R.Moldova vor opera zboruri directe spre Marea Britanie

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de curse aeriene directe dinspre și înspre Marea Britanie. Acordul privind serviciile aeriene între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost aprobat în cadrul ședinței de astăzi a Executivului. Documentul a fost semnat la Londra, pe 22 ianuarie 2024. „Acordul contribuie

Guvernul a oferit o soluție imediată pentru producătorii de cereale

Declarația prim-ministrului Dorin Recean după discuțiile purtate cu producătorii de cereale pe platforma Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.  „Am prezentat producătorilor de cereale, afectați de crizele din ultimii ani, mecanismul de susținere. Guvernul a oferit o soluție imediată – Creditul Agricol de Urgență, prin care va garanta 90% pentru 500 de mii de lei per

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share