Peste un miliard de lei vor fi alocați pentru compensarea medicamentelor

Share

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023 a fost votată în lectură finală de Parlament. Documentul prevede o creștere cu circa 268 de milioane de lei, de altfel cea mai mare, pentru subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”.

Suma totală planificată pentru acestea va depăși 1 miliard 32 de milioane de lei. Totodată, suma planificată pentru asistența medicală spitalicească va depăși șapte miliarde de lei, cu 775 de milioane sau cu 12,1% mai mult față de cea aprobată pentru anul 2022.

Aceasta va permite majorarea volumului de servicii acordate în cadrul programelor speciale (protezarea articulațiilor mari, tratament operator pentru cataractă, cardiochirurgie etc.), precum și procurarea unui număr mai mare de cazuri tratate acute, în chirurgie de o zi, cazuri cronice și servicii de reabilitare.

Pentru asistența medicală primară sunt planificate 2 miliarde 849 de milioane de lei, cu aproape 465 de milioane sau cu 19,5% mai mult față de bugetul aprobat pe anul 2022.

La nivelul asistenței medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în sumă de peste 1 miliard 241 de milioane de lei, în creștere cu circa 241 de milioane sau cu 24,1%.

Din acești bani urmează a fi majorată finanțarea pentru alimentație și transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulator al bolnavilor de tuberculoză, suplimentarea medicamentelor costisitoare în tratamentul chimioterapic în cadrul staționarului de zi a Institutului Oncologic și prestarea serviciilor de dializă refugiaților din Ucraina conform Acordului de parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Mijloace financiare pentru asistența medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de circa 1 miliard 138 de milioane de lei, cu 25 de milioane sau cu 2,3% mai mult față de suma aprobată pe anul 2022.
Suma pentru serviciile de înaltă performanță va fi de circa 294 de milioane, în creștere cu peste 34 de milioane de lei sau cu 13,1% față de cea aprobată pe 2022.

Conform Legii FAOAM pentru 2023, prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense nu se modifică și va fi păstrată la nivel de 9%.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală prevede atât venituri, cât și cheltuieli în jur de 14 miliarde 139 de milioane de lei.

În comparație cu suma aprobată pentru 2022, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share