Peste 771 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive medicale compensate

Share

Peste 771 de mii de persoane au beneficiat în anul 2022 de medicamente și dispozitive medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), transmite CNAM.

Din numărul total de beneficiari, peste 770 de mii au primit medicamente compensate, în creștere cu 30 mii față de 2021. Mai mult de jumătate dintre ei, 465 de mii, au beneficiat de preparate compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, în timp ce peste 118 mii – de medicamente contra diabetului zaharat.

În anul 2022, în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, și anume: șapte denumiri comune internaționale. Mai mult de șapte mii de persoane au primit gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, din iulie 2022, sunt compensate, la fel în premieră, mai multe dispozitive medicale prescrise în condiții de ambulatoriu. Astfel, pe lângă medicamente compensate, peste 22 mii de persoane au beneficiat și de teste, lanțete pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare. La prezentarea rețetei în farmacie, beneficiarii pot primi gratuit cel puțin un dispozitiv medical.

Negocierea pentru prima dată în anul trecut a prețurilor la medicamente și dispozitive medicale compensate a permis extinderea listei de astfel de preparate, acoperirea unui număr mai mare de medicamente, precum și reducerea cheltuielilor de buzunar ale pacienților pentru medicamente costisitoare, inovatoare.

Cel mai scump medicament compensat din fondurile de asigurare medicală obligatorie a fost utilizat anul trecut de pacienții cu mucoviscidoză, iar suma anuală achitată de Compania Națională de Asigurări în Medicină per beneficiar a fost de peste 167 de mii de lei.

În 2022, volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele și dispozitivele medicale compensate a depășit 771 de milioane de lei.

Cetățenii au beneficiat anul trecut de opt denumiri comune internaționale noi pentru tratamentul mai multor maladii, cum ar fi diabetul zaharat, astmul bronșic, hipertensiunea arterială. În prezent, lista preparatelor compensate cuprinde 169 de denumiri comune internaționale.

Medicamentele compensate sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog, în timp ce rețeta pentru dispozitivele medicale compensate este eliberată de medicul de familie la indicația medicului specialist. Vedeți aici detalii despre pașii de acces la aceste produse farmaceutice. Medicamentele și dispozitivele medicale compensate pot fi ridicate la prezentarea rețetei în orice farmacie contractată de CNAM pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

În anul curent, CNAM a planificat în fondurile de asigurare medicală obligatorie peste un miliard de lei pentru medicamente și dispozitive medicale compensate, iar pentru eliberarea produselor respective compania a contractat peste 212 de prestatori de servicii farmaceutice cu peste 1300 de filialele ale acestora.

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

Meta a lansat un generator de imagini bazat pe AI

Generatorul de imagini pe care Meta urmează să-l implementeze în unele din produsele sale este acum disponibil de sine stătător. Meta va oferi, în curând, mai multe funcţii de AI în Facebook, Instagram şi WhatsApp, printre acestea numărându-se posibilitatea generării imaginilor pe baza comenzilor scrise. Înainte de asta, însă, compania a lansat un site, unde

Românii au mai multă încredere în Șoșoacă decât în Iohannis, Ciucă sau Drulă

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană, procurorul-şef al Parchetului European Laura Codruţa Kovesi şi primarul Clujului Emil Boc sunt pe primele locuri în topul încrederii românilor. Ei sunt urmaţi de premierul Marcel Ciolacu şi de senatorul Diana Şoşoacă, ultimele trei locuri fiind ocupate de preşedintele Klaus Iohannis, de preşedintele CJ Bihor Ilie Bolojan şi

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp

Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp de susținere a rețelei electrice. O femeie care era în mașină cu el a fost rănită în accidentul care s-a produs în localitatea Roșia, din județul Bihor. Polițiștii din Beiuș au fost sesizați luni, la ora 9.23, printr-un apel la 112 că pe drumul județean 764,

Cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova va fi pus în funcțiune până la finalul anului

Până la finalul acestui an, Navitas Energy SRL, parte a grupului Premier Energy, planifică să pună în funcțiune cel mai mare parc de instalații fotovoltaice din Republica Moldova. Parcul fotovoltaic, numit Vadul lui Vodă, este construit pe marginea traseului Chișinău-Vadul lui Vodă, în locul unei vii bătrâne, neîngrijite de mai mulți ani, susține administrația companiei.

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share