Investigația medicală pe care oricine ar trebui să o facă după vârsta de 50 de ani

Colonoscopia este o investigatie ce permite examinarea intestinul gros (colonului), fiind o metoda de diagnostic a diferitelor afectiuni colonice, dar si de tratament pentru anumite patologii.
Share

Dieta dezechilibrată, înaintarea în vârstă, anumite afecțiuni (polipi rectali, diabet zaharat sau obezitate) și prezența unui cancer colorectal în istoricul familial sunt motive întemeiate pentru un consult de gastroenterologie, chiar și în absenţa unor simptome. Screeningul pentru cancerul de colon, prin colonoscopie, este recomandat după vârsta de 50 de ani, la persoanele cu risc mediu, sau chiar mai repede, dacă există în familie cineva cu această afecțiune.

De asemenea, colonoscopia este foarte utilă în diagnosticarea cancerului de colon atunci când simptomele sunt sugestive pentru această afecțiune (tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale, prezența sângelui în scaun) sau pentru monitorizarea unui pacient care a fost tratat de această boală, în scopul depistării rapide a eventualelor recidive.

Indiferent dacă diagnosticul de cancer a fost pus în urma unui screening, la un pacient asimptomatic sau la unul care prezenta deja simptome, este foarte important ca tumora malignă să fie descoperită în stadii incipiente, atunci când există cele mai mari șanse de vindecare.

Colonoscopia se face prin intermediul unui tub subțire, flexibil, care are în vârf o cameră video, cu ajutorul căreia specialistul verifică mucoasa intestinală și poate preleva biopsii, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Investigația este sigură, se poate face sub anestezie și nu durează, de regulă, mai mult de 60 de minute.

Pentru cazurile de cancer colorectal depistate în stadiu incipient, colonoscopia poate fi utilizată și în scop terapeutic. Astfel, tratamentul cancerului de colon se poate face şi prin metode minim invazive, de exemplu prin polipectomie, procedură efectuată în cadrul colonoscopiei. Această tehnică presupune rezecția endoscopică a mucoasei, adică rezecția polipului, dar și a zonei în care acesta aderă la mucoasa colonică. În cazurile mai complicate, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală mai amplă, pentru îndepărtarea formațiunilor care nu pot fi rezecate prin colonoscopie.

Vă propunem un mic chestionar, care ar putea să vă identifice dacă este necesar să faceți o colonoscopie în regim de screening:
 • Aveți rude de gradul unu (parinți, frați, copii) care au fost diagnosticate cu polipi sau cancer de colon?
 • Ați fost diagnosticați în trecut cu polipi colonici sau cancer de colon?
 • Suferiți de colită ulcerativă sau boala Crohn?
 • Ați observat prezența sângelui pe hartia de toaletă și sunteți peste 40 ani?
 • Ați observant schimbarea permanentă a tranzitului intestinal: diaree, constipație, balonări și sunteți peste 40 ani?
 • Suferiți dureri abdominale prelungite fără o cauză evidentă?
 • Sunteți diagnosticați cu anemie (lipsă de fier) fără cauză aparentă?

De ce să alegi Centrul Oncologie Medpark:
 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.


Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).

Share

Suntem disponibili pe mai multe platforme sociale. Alătură-te și citește-ne fără publicitate:

Ultimele știri ...

O nouă companie aeriană vine în Republica Moldova

O nouă compania low-cost va ateriza în curând pe Aeroportul Internațional de la Chișinău, susține ministrul Infrastructurii Andrei Spînu. „Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor începe din 1 mai 2024. Biletele vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare. Chișinău – Stuttgart: în

Singapore vrea să-și construiască insule artificiale pentru a-și proteja teritoriul

Singapore intenţionează să construiască insule artificiale în largul coastei sale estice pentru a-şi proteja o parte a teritoriului de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice. Studiile de inginerie şi de impact asupra mediului ce vor fi realizate în cadrul unui proiect denumit „Long Island” vor începe în 2024 şi vor dura cinci ani, a

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi

Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de două granturi în valoare totală de peste 3,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și a programelor de studii. Investițiile sunt susținute de Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Cu resursele alocate instituția va conceptualiza

Știri zi de zi.

Drepturi rezervate © 2022

Share